Bildkälla: Stockfoto

The Nasdaq Blow-off!

veckans graf Uppgången i år är bland de mest selektiva vi sett på många år. Endast ett fåtal tech-aktier driver indexen högre och den uppgången har blivit än mer extrem under maj månad i takt med AI-haussen vi har i USA.

Ett likaviktat S&P 500 är ner -0,5% ytd, medan vanliga S&P 500 är +8,6% tack vare ett fåtal techjättar. Ett likaviktat Nasdaq 100 är +13,6% ytd, medan det vanliga Nasdaq 100 är +30% ytd. Vi ser en otroligt snäv uppgång inom Nasdaq också med andra ord!

I en hälsosam bullmarket vill vi se en bra bredd i uppgången där de flest aktier och sektorer är med och bidrar till uppgången och bilden vi har i marknaden nu under första halvåret 2023 är något helt annat. Således finns det goda skäl att ifrågasätta uppgången i USA. Vad händer den dagen som luften går ur tech-jättarna? Eller för den delen att vi ser kraftiga vinsthemtagningar i dessa namn på -20%. För att inte ett bredare S&P 500 ska gå ner kraftigt på en sådan rörelse, måste vi se en skarp rotation in i cykliskt och banker! Och en sådan rotation lyser just nu med sin frånvaro där makroindikatorer dessutom fortsätter att förvärras på båda sida av Atlanten.

För att få en tydligare bild av den snäva uppgången kan vi sätta Nasdaq 100 i relationen till de amerikanska småbolagen i Russell 2000. Mina damer och herrar.. vi befinner oss just nu på en nivå som är strax högre än IT-bubblans gladaste dagar. Är det annorlunda denna gång? Ska AI plötsligt lösa alla världens problem? Möjligt, men det har gått för snabbt på för kort tid. En kraftig rotation måste till för att börserna inte ska komma kraftigt på fall den dagen luften går ur AI-haussen.

Veckans graf är skriven av: David Bagge

https://augere.se/  Veckans Graf är ett samarbete mellan Börsvärlden och Augere. Augere erbjuder ett medlemsbaserat community med fokus på handel i finansiella instrument och nyheter..

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER