Bildkälla: Stockfoto

Ny krönika av Daniel Aspelin: Trumps triumf!

Krönika Daniel Aspelin analyserar det amerikanska valet och fokuserar på hur Donald Trumps återkomst som president kan påverka ekonomin och marknaderna.

Kamala Harris strategi att gå till val med devisen ”business as usual” var med facit i hand inget lyckat vägval för en framgångsrik valkampanj. Jämfört med Joe Biden, USA:s nuvarande president, blev resultatet för Harris i stort sett sämre i varje enskild väljargrupp. Lyssnar man på världsmedia skulle hon behövt längre tid på sig som demokraterna presidentkandidat, Biden skulle lämnat över tidigare, så att det fanns en chans för Harris att profilera sig bättre. I mångas ögon kunde hon också upplevas som lite otydlig i vad hon verkligen ville när man gick på djupet i olika viktiga frågor inför valet. Nu är valet historia och vi får en ”nygammal” president, Donald Trump, som tillträder ämbetet om jag inte minns fel den 20 januari 2025. Inför presidentvalet hade nog marknaden (börsen) prisat in en Trump vinst då han ledde i opinionsundersökningarna, om än knappt. Att det blev en sk ”red sweep” var det nog inte så många som trodde, dvs att Trump skulle ta presidentposten men också kontrollera de båda kamrarna. De flesta trodde nog på att Trump skulle ta den ena kammaren och Harris den andra men nu har alltså Trump kontroll på över båda. Fritt fram för att driva sin politik då eller? Som jag skrev i min förra krönika driver ju Trump en företags- och börsvänlig politik och gick till val på att öka tullar på importerade varor. Han var också i slutspurten skicklig på att ses i rätt sammanhang och använde både list och mod under kampanjens slutskede. Något några fler amerikaner verkat gilla än ogillat! Inför valet och nu dagarna efter kan vi se delar av de konsekvenser hans politik har påverkat marknaden. Stigande amerikanska långräntor och en stärkt dollar. Långsiktigt hot om stigande inflation.

Nu väntar en tid av ett politiskt schackspel. Hur stor del av hans ”vallöften” kommer han att kunna driva igenom med hjälp av den kontroll han nu besitter inrikespolitiskt? Under hans förra mandatperiod som president var inflationsläget annorlunda, räntan låg på en annan nivå och troligen låg kapacitetsutnyttjandet på en lägre nivå då i den amerikanska ekonomin. Hur förtjusta är hans partikamrater på att öka statsskulden och budgetunderskottet ytterligare? Hur kommer han att bete sig mot omvärlden? Ett spår som kanske är troligt är att han försöker upprätthålla goda internationella relationer men då han är väldigt ekonomiskt driven i sin utrikespolitik kommer det kanske att vara fokus på vad han där kan få ut till en så låg kostnad som möjligt – what´s in it for me?

Vad innebär det här då för börsen? Osäkerheten i marknaden har ju skiftat fokus. Inför valet var det osäkerheten kring vilken som skulle bli ny president, nu vet vi att det blir Trump men i vilken riktning kommer han att ta USA och hur kommer det att påverka världen i övrigt? Ingen har ju svaret på den frågan idag. Ökad volatilitet i marknaden är ju ganska troligt framåt. Det känns idag som det är fördel amerikanska aktier. Amerikansk ekonomi går bra. Bolagen i S&P-index förväntas fortsätta ha en god vinstutveckling de kommande två åren. Kanske upp emot 15 % årligen. Mycket med stöd av de återköpsprogram som finns som en viktig del i många amerikanska börsbolag. Kan vi acceptera de värderingar vi har idag på den amerikanska börsen och kan ha ett likande förhållningssätt framåt när det gäller värderingen på bolag finns det alltså en möjlig uppsida i amerikanska aktier. Hur det spiller ned på amerikanska småbolag där bilden är mer splittrad är svårare att säga. Med sänkta skatter som Trump lovat genomföra för företagen så ger det ytterligare bränsle för vinstutvecklingen i de amerikanska bolagen. Europa ser ju svagt ut och även Kina befinner sig i en utmanad situation. Känslan blir så här de första dygnen efter valutgången att USA börsen kommer att fortsatt vara draglok på den internationella börsscenen. Till de övriga marknaderna får man kortsiktigt ha ett lite försiktigare förhållningssätt i nuläget. Olje- och gasbolag är vinnare på Trumps politik men det finns som sagt anledning att tro att fler sektorer kommer att kunna utvecklas bra under Trumps första tid som president. Bolag med koppling till ”green tech” får nog kämpa i lite mer motvind. En väldiversifierad portfölj känns mer än rätt i nuläget. Någon beskrev den framtid vi har framför oss som en ”sockerchock” av positiva åtgärder som väntar den amerikanska ekonomin – hur länge det håller i sig återstår och se och vad konsekvenserna blir. Kanske får vi se en ”boom and bust” utveckling med snabbt stigande ekonomisk aktivitet som lika abrupt, efter en tid, bryts av i ekonomiska utmaningar.

I skrivande stund sänker Riksbankens styrränta med 0,5 %. Börsen reagerar positivt på det beskedet men vi har en utmanad tid framför oss, då handlingsutrymmet för hur mycket vi kan sänka räntan här i Sverige och för den delen hos den Europeiska centralbanken, kommer att styras till viss del av vad som händer i USA och ränteutvecklingen där. Spännande men oviss tid framåt alltså. Gör inget förhastat! 


Missa inget av Daniel Aspelin. Skicka ett mail till info@borsvarlden.com och skriv Aspelin i ämnesraden så kommer du få ett mail när något nytt från Daniels penna publiceras.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER