Bildkälla: Daniel Aspelin

Finansanalytiker Daniel Aspelin – Vad väntar runt hörnet?

Krönika Med bara några dagar kvar till det amerikanska valet är det fullt fokus på vem som kommer att utses till USA:s nästa president. Utgången är ytterst oviss.

Under sensommaren hade Kamala Harris, demokraternas kandidat och nuvarande vice president, ett knappt men litet övertag i opinionsmätningarna. Under de senaste veckorna har den tidigare presidenten Donald Trump, Republikanernas kandidat, vänt trenden och har nu ett visst övertag, om än med mycket liten marginal i de mätningar som genomförts. Det är med andra ord upplagt för en valrysare den 5 november. Vad har vi då att förvänta oss runt hörnet? En hel kan faktiskt styras av hur valet i USA faller ut. Vinner Harris är den samlade bilden att då blir det mer av ”business as usual” till skillnad från om Trump vinner, då kan framtiden komma att formas åt en helt annan riktning. Trump drivs mer av unilateralism dvs ”America first”, han vill avreglera statsapparaten, är positiv till fossila bränslen och vill sänka skatter. Vid vinst för Trump anses det gynna börsen på kort sikt och han driver också en mer företagsvänlig politik.

Harris å sin sida har en mer multilateral framtoning, är mer positiv till tex FN än vad Trump anses vara. Hon är mer öppen för allinaser än Trump är och är mer positiv till att fortsätta att stödja Ukraina i kriget med Ryssland. Hon har också en tydligt ”grön” agenda vilket kommer att gynna den typen av bolag och hon vill se mer regleringar av statsapparaten samt höja skatter. Så på ”papperet” kan man hitta rätt stora skillnader mellan de båda kandidaterna. Ingen av dem är speciellt frihandelsvänliga och båda vill minska immigrationen och kommer att inta en tuff attityd mot Kina. Speciellt Trump har ju drivit en kampanj där han vill framhålla hur hård han kommer att vara mot Kina när det gäller tull på import av Kinesiska varor. Han kallas ju inte för inte för the ”Tariff Man”. Hur utfallet av det amerikanska valet blir i praktiken återstår att se men är man investerare är det några saker man bör fundera igenom kring hur man allkoerar sitt kapital då vägen framåt kan se lite olika ut efter att presidentvalet är genomfört i USA. Då tänker jag i första hand på de som arbetar aktivt med sina placeringar. Vid vinst för Trump anses det gynnsamt för den amerikanska börsen. Då finns det alltså anledning att fortsätta att ha övervikt mot amerikanska aktier. Vinner Harris är det som sagt mer ”business as usual, vilket betyder att vi kan följa det spår vi byggt upp under innevarande år, dvs att vi under 2025 är på väg ur en konjunkturbotten där både räntor och inflation på väg nedåt. Det blir då lättare att bygga ett case kring framför allt svenska aktier men kanske också europeiska aktier. Det spåret stöder, som jag nämnt i tidigare krönikor, både fastighetsbolagen och småbolagen lite extra. Räntenedgången gynnar ju också börsens bolag på en mer generell nivå då en lägre ränta är en stödjande del när man värderar bolag.

I skrivande stund har vi tagit oss en bra bit in i rapportperioden. Merparten av börsens större bolag har rapporterat. Utfallet kan liknas vid ett 50/50-utfall om de överraskat åt det positiva eller negativa hållet. Bäst kursreaktion i samband med att storbolagen presenterat sina rapporter har vi sett i tex Ericsson, Boliden, Handelsbanken och Swedbank. Svag kursrektion har vi å andra sidan sett i H&M, Getinge och Electrolux. Känslan är att det är lite åt de svagare hållet bland storbolagen, kanske mycket beroende på deras guidning för de kommande kvartalen som känns lite avvaktande och där vi sett lite svag orderingång för några bolag. Många av de större bolagen lider också alltjämt av höga värderingar så de har mycket att leva upp till. Bland småbolagen spretar det rätt rejält. Där kan vi se stora kursrörelser åt båda hållen i samband med rapport. Svårt att värdera i vissa fall då handeln är rätt tunn i vissa av de mindre bolagen. Vändning för småbolagen ligger nog fortfarande något kvartal bort.

Vi har dock en spännande tid framför oss som investerare. Varför kan man fråga sig? Det pågår ju ändå ett krig i Mellanöster som tilltagit i omfattning de senaste månaderna och anfallskriget som Ryssland bedriver mot Ukraina fortsätter med oförminskad styrka. Konjunkturen hackar! Hur kan vi då vara inne i en spännande tid? Krig är alltid beklagligt där det är svårt att sia om utveckling och konsekvenser för resten av omvärlden. Geopolitisk oro är en av ett flertal av faktorer som en investerare behöver väga in när man skall placera sitt kapital. Under alla mina år som rådgivare och kapitalförvaltare och verksam i finansbranschen kommer det perioder där börsen bara ”rullar på” utan större dramatik. Det finns liksom inte så mycket att göra, det mesta flyter på och börsen når nya höjder (ATH). Emellanåt rör den sig mest sidledes. Man kan nästan känna sig lite overksam om man jobbar med en väldiversifierad portfölj där det mesta går som man tänkt sig. Kul förstås men kan märkligt nog kännas lite tråkigt. För mig känns det i alla fall som det finns en uppsjö av saker att ta ställning till om man bedriver en aktiv förvaltning både på allokeringsnivå och inom respektive tillgångsslag. Är man inte väldigt intresserad av börsen som jag är kan man givetvis lämna många av dessa funderingar därhän och satsa på en enkel och diversifierad portfölj som skall hålla år ut och år in med lite mindre justeringar. En globalfond kanske kompletterad med någon Sverigefond fond eller svenskt investment bolag och någon räntefond. Du kommer långt med ett sådant upplägg om du är långsiktig, sparar regelbundet och inte vill egenagerade dig för mycket i dina investeringar och sparande.

Jag skall i kommande krönikor försöka dela med mig av mina egna personliga tankar och investeringar med utgångspunkten att jag föredrar ”aktiv” förvaltning framför så kallad ”passiv” förvaltning. Det finns flera orsaker till att jag föredrar aktiv förvaltning men en av de största är att jag finner den klart mer intressant att arbeta med kontra den passiva. Jag har genom åren träffat så många talangfulla kapitalförvaltare som visat att de kan ”slå sitt jämförelseindex” under längre tidsperioder och jag har själv arbetat efter den metodiken under större delen av mitt yrkesverksamma liv. Det innebär inte att jag är väl medveten om att indexnära eller en indexförvaltning har sina förtjänster och kan passa en viss typ av sparare och investerare likväl som att det inom vissa områden, tex placeringar inom de utvecklande ländernas börser, kan finnas skäl att investera indexnära. En annan viktig del är förstås kostnaden för förvaltningen och tiden man vill investera själv på att följa sina investeringar. För mig är det en vattendelare i grunden att jag inte vill investera i bolag jag inte kan bra eller gillar. Jag vill investera i bolag jag gillar och välja bort de jag inte tycker om och då kommer den rena passiva förvaltningen ofta i andra hand för mig. Även om jag på det planet är subjektiv i mina bedömningar skall jag ändå försöka lyfta fram passiva investeringsalternativ när jag tycker att det kan vara lämpligt eller att det är någon spännande ”indexnära” produkt som lanseras. Enligt statistiken går ju numera runt 8 kr av en investerad 10 krona in i passiva investeringsprodukter, där amerikanska förvaltningsfirmor ligger i framkant inom detta område. Inom denna kategori gjorde tex Carnegie Fonder för en tid sedan en lansering av en ny fondprodukt kallad Carnegie Global Plus -  en global aktiefond med hävstång på 140 % till en rimlig förvaltningskostnad. Den efterliknar AP 7 soffligarfond iom att den har ett hävstångsinslag i förvaltningen. Att det är just 140 % hävstång förklaras av fondbolaget med att den skall ha en risk som kan liknas vid en investering i en bred svensk aktiefond som vi som svenskar investerare enkelt ska kunna relatera till. Det är förstås en produkt för långsiktiga pengar. Den kommer att följa indexet MSCI World Climate Paris Aligned Index, så söker du något med inriktning på att minska de klimatrisker vi lever med och kanske har framför oss kanske den här produkten kan vara värd att titta på.

I min förhoppningsvis röda tråd i mina resonemang kommer jag att utgår från att en portfölj i grunden består av aktier kombinerat med räntor. Till det kommer jag också att resonera om investeringar som kan kombineras med aktier och ränteplaceringar. Tänker då i första hand på alternativa tillgångar såsom hedgefonder med olika strategi inriktningar samt råvaror och fastigheter. Då och då kan det säkert komma upp resonemang kring noterade kontra onoterad tillgångar och vilka alternativ som egentligen finns om man vill investera i onoterat. Hur lätt är det och vilket kapital krävs då?

Fram tills idag har vi ju haft en riktigt fin utveckling på Stockholmsbörsen trots den oro vi kan se i världen runt omkring oss. De amerikanska börserna har gått ännu bättre då de i skrivande stund befinner sig på runt 20 procent plus sedan årsskiftet. Nu väntar dock kvartalsrapporter från flera av de sk Magnicifent 7 bolagen – blir intressant och se om de kan leva upp mot förväntningarna. Meta och Microsoft rapporterade stabila rapporter och Tesla överträffade förväntningarna med råge för någon vecka sedan och guidade positivt inför framtiden. Mycket av förklaringen till den starka utvecklingen på börsen ligger i att den har drivits av allt lägre räntor men också i flera fall av bra vinstutveckling hos bolagen. Nu är många bolag högt värderade så det behövs mer stöd för att börsen skall fortsätta upp. En ljusare konjunkturbild, fortsatta räntesänkningar hos de ledande centralbankerna kombinerat med vinsttillväxt och omsättningsökningar kommer att krävas. Tidigare i år trodde man vi skulle kunna se den vändningen i framförallt konjunkturen under kvartal 3 eller 4 i år men nu kommer sannolikt den vändningen först någon gång under första halvåret 2025. Jag tycker att det finns skäl att titta lite extra på svenska aktier inför 2025. Det har ju varit ett väldigt stort fokus på de amerikanska Big tech- och AI-aktierna under en längre tid men själv kommer jag att lägga lite extra tid på de svenska bolagen in mot årsskiftet. Lite beroende på vilken investeringsstil man har och vad man tror om utvecklingen framåt så hamnar man ju i lite olika aktieval. Min egen portfölj av svenska bolag pendlar mellan att innehålla 12-15 bolag över tid. Framåt kommer jag då och då lyfta fram enskilda bolag som jag tycker kan ingå i en svensk aktieportfölj. Jag har ju vissa basinnehav i min portfölj som jag är mycket långsiktig i. Det kan tex vara bolag såsom EQT och Volvo. Jag gillar att leta enskilda case så under fjolåret tillkom tex Byggmax, Securitas och Tele2. Inför 2025 har jag tagit några nya positioner under hösten i tex Autoliv och Sandvik. Största besvikelsen då? Utan tvekan Kinnevik som jag varit lång i under en längre tid. Har dock fortfarande kvar dem då jag har tror att de till slut kommer att få ordning på den onoterade portfölj av bolag de idag har och att vi kommer att få se aktieägarvänliga åtgärder framåt tex återköp av aktier och notering av någon av deras mer intressant innehav.

Vill du som läsare vara uppdaterad utan att behöva lägga mycket tid på att vara uppdatarad om konjunktur och aktiemarkande kan du även följa Börsvärldens podd ”Bra snack” där bland annat jag medverkar ett par gånger per månad. Vi försöker ge våra lyssnare en snabb sammanfattning av vad som händer på kapitalmarkanden på runt 20 minuter vid varje enskilt avsnitt. Lyssna gärna in!

Spotify

Poddtoppen

Med det sagt så ser jag med spänning fram mot det amerikanska valet och hur det kommer att forma framtiden. Blir det en ”red sweep” för Trump där han utses till president och vinner hela kongressen med både senaten och representanthuset eller har Harris något att sätta emot? När det varit väldigt jämnt mellan två presidentkandidater i tidigare val har det historiskt gett en ganska bra börsperiod efter att valet är genomfört. Vi hoppas på det!

 

 

  

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER