Bildkälla: Josefin Rosén, AI-expert på SAS Institute.

Vi behöver bli smartare än cyberbrottslingarna

Krönika Bedrägerier, speciellt online, har länge orsakat mångmiljardförluster för den offentliga sektorn och bedrägerierna tog fart under pandemin. Det gäller både beloppen och antalet transaktioner. Med AI-utvecklingen får även kriminella nya resurser att planera för sin brottslighet. Ett verktyg som Chat GPT är lika välkommet för de kriminella som för de laglydiga. Med den snabba AI-utvecklingen blir det nödvändigt att använda AI för att bekämpa bedrägerierna, skriver Josefin Rosén, AI-expert på SAS Institute.

Civilminister Erik Slottner säger i Dagens Nyheter 6 februari 2023) att regeringen ska växla upp AI-arbetet. Vad den uppväxlingen avser är ännu i detalj oklart, men pågående initiativ syftar till att stärka Sveriges innovationskraft för AI, lösa det digitala utanförskapet, och att utveckla myndigheters AI-kompetens. 

För att lyckas med uppväxlingen är det centralt att allmänheten och näringsliv får förtroende för myndigheternas och andra samhällsaktörers användning av tekniken, inte minst för att förebygga en eskalerande cyberbrottslighet. 

De kriminella är snabba med att utnyttja nya möjligheter till bedrägerier, speciellt online. De gillar att agera online, eftersom de kan sitta bakom sina datorer, och oftast löper låg risk att åka fast. Om de åker fast räcker bevisen sällan för att fälla dem, även om de har lagt beslag på betydande belopp. Och om de fälls är straffen låga. Lägg till det att de i många fall befinner sig i länder där rättvisan inte kan nå dem.

Generativa AI-system, såsom som Chat GPT ger kriminella ännu bättre förutsättningar att begå brott. De är lättillgängliga och kan enkelt användas för att manipulera och vilseleda genom att till exempel skapa avancerad argumentation, med texter som framstår som smarta och mycket autentiska. 

Cyberkriminalitet har blivit extra tydligt i samband med kriser, vilka sedan några år har blivit en del av vår vardag. När offentliga stödinsatser ökar med flera miljarder kronor, intresserar sig kriminella på alla nivåer. Det handlar om allt från ensamvargar, till internationellt verksamma kriminella organisationer. De stjäl stora belopp som är avsedda för offentliga stödåtgärder.

Snabbt och kraftfullt

Nyckeln till att avvärja bedrägerier online är att agera snabbt och kraftfullt. Genom ökad digitalisering och globalisering kan brottslingar navigera förbi de nuvarande kontrollsystemen. Vi måste bygga starkare digitala skydd, med hjälp av AI. Annars förlorar vi.

Det är bråttom att både upptäcka bedrägeriförsök och att agera för att stoppa dem. AI förbättrar chanserna till att förutsäga och upptäcka bedrägerier. AI-system tränade på stora mängder relevant data lär sig av tidigare fall att upptäcka nya mönster som kan vara förknippade med bedrägerier, även om mönstren är svaga.

Det förebyggande arbetet är svårt. Det beror inte minst på att upptäckt av bedrägerier vanligtvis sker i samband med revisioner av gamla transaktioner, år eller månader efter att bedrägerier genomförts. Sedan kan det ta ytterligare flera månader att starta en utredning och betydligt längre tid att lagföra en brottsling, om det ens går.

Det behöver inte vara så här. AI-system baserade på maskinlärande modeller kan användas för att upptäcka anomalier i realtid, som sedan kan utredas omedelbart. De misstänkta transaktionerna kan stoppas i samband med utredningarna. AI ger helt nya förutsättningar för förebyggande arbete.

Samarbete krävs

AI, med  automatiserad realtidsanalys som kan förebygga och flagga risker 24/7 är centralt för att kunna agera och motverka den här typen av brottslighet. Det handlar även om att säkerställa allmänhetens förtroende för att samhället och dess institutioner har resurserna som krävs för att svara mot cyberbrottsligheten. Ett förtroende som testas extra mycket i kristider.

Regeringen och myndigheterna kommer inte klara den här utmaningen själva, det här arbetet kräver en bred samverkan med forskning och näringsliv. Låt oss arbeta tillsammans för att göra myndigheterna bättre förberedda inför nästa kris – så att vi som samhälle blir smartare och snabbare än de kriminella. Det samordnade arbetet för att hantera och förebygga cyberkriminalitet behöver påskyndas. 

Skattepengar ska inte gå till bedragare.

 

/ Josefin Rosén, AI-expert på SAS Institute.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER