Bildkälla: Stockfoto

AAC Clyde Space förvärvar Omnisys för 75 miljoner, genomför nyemission på 100 miljoner

Satellitteknikbolaget AAC Clyde Space förvärvar Göteborgsbaserade Omnisys Instruments som utvecklar mätinstrument för rymdprojekt. Köpeskillingen är på cirka 75 miljoner kronor, varav 25 miljoner kronor betalas kontant och resten genom 17,3 miljoner nyemitterade teckningsoptioner. Det framgår av ett pressmeddelande.

Omnisys hade förra året intäkter på 34,9 miljoner kronor och en ebitda på 1,9 miljoner kronor. Bolagets sensorer används för att tillhandahålla tillförlitliga väderprognoser samt data för klimatforskning. Bland kunderna finns ESA, Airbus Defence & Space och Rymdstyrelsen.

"Vi har följt Omnisys i flera år och blivit alltmer imponerande av kvaliteten på de instrument de levererar till avancerade rymdprojekt, bland annat deras sensorer som möjliggör för oss att bygga konstellationer som kan tillhandahålla högkvalitativa data med hög frekvens till en datahungrig marknad”, säger AAC Clyde Spaces vd Luis Gomes.

I samband med tillkännagivandet av affären har AAC genomfört en riktad nyemission på 100 miljoner kronor före avdrag för transaktionskostnader. Delar av emissionslikviden ska användas för den kontanta delen i förvärvet av Omnisys. Emissionen har omfattat 39,2 miljoner aktier till teckningskursen 2,55 kronor per aktie. Det motsvarar en rabatt på 7,0 procent sett till den volymviktade genomsnittskursen på onsdagen.

Utspädningseffekten i emissionen är 21 procent av antalet aktier och röster i bolaget.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER