Bildkälla: Stockfoto

AAC Clyde Space i projekt inom maritim kommunikation - tilldelas 17 miljoner i anslag

Satellitteknikbolaget AAC Clyde Space ska tillsammans med Saab och Orbcomm bygga nästa generations rymdbaserade VDES-system. Det beskrivs bli startskottet för en ny era inom maritim kommunikation, framgår det av ett pressmeddelande.

AAC Clyde Space får totalt 17 miljoner kronor, varav 12,2 miljoner i anslag från Trafikverket, för att tillverka, skjuta upp och driftsätta den första satelliten i projektet.

EPIC 3U-satelliten planeras att skjutas upp i mitten av 2022 och kommer ha en VDES nyttolast från Saab för tvåvägskommunikation mellan satellit och mark. Orbcomm ska integrera satellitdatan vid sitt befintliga distributionscenter för maritim kommunikation.

"Dagens tillkännagivande är en betydande milstolpe för vårt företag med ett viktigt nytt satellitavtal och ett samarbete med två imponerande aktörer på området. Detta blir dessutom den första satelliten som byggs vid vår nya satellitmonteringsanläggning i Sverige. Vi är mycket glada över att vara del av det team som ger sjömän världen över nya möjligheter och förbättrar säkerheten och effektiviteten för marina användare. Jag vill tacka Saab för att ha valt AAC Clyde Space till sin partner i rymden, och ser fram emot att ytterligare stärka vårt mycket framgångsrika samarbete med Orbcomm ", säger vd Luis Gomes.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER