Bildkälla: Stockfoto

ABB deltar i projekt inom hållbar gruvdrift, vill åstadkomma noll koldioxidutsläpp

ABB har engagerat sig i SUM-projektet (Sustainable Underground Mining), som leds av statliga LKAB och syftar att åstadkomma en mer hållbar gruvdrift med bland annat noll koldioxidutsläpp. Det framgår av ett pressmeddelande.

ABB:s medverkan kommer från att man har ”tillhandahållit elektrifiering, styr- och driftshanteringssystem samt operatörseffektiva- och mobila operatörsarbetsplatser” till projektet i vilket även Combitech, Epiroc och Sandvik deltar.

Förutom att visa noll koldioxidutsläpp är projektets mål också en produktivitetsförbättring med 50 procent och djupare gruvdrift.

”Samarbetet syftar till att hitta nya metoder och smartare lösningar för framtidens hållbara gruvdrift. Tester i LKAB:s gruva i Kiruna samt i en virtuell testgruva kommer att demonstrera de bästa sätten att bygga ett koldioxidfritt och autonomt produktionssystem”, skriver ABB.

ABB:s elektrifierings- och automatiseringsslösningar kommer att vara helt installerade fram till 2022. Målet är att ha den nya standarden för gruvproduktion global till 2030.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER