* Koncernens operativa ebita-marginalmål skärps till minst 15 procent från och med 2023
* Hållbara transporter stöttar tillväxten på medellång sikt
* "Efterfrågan har förblivit robust hittills och vi förutser en positiv tillväxttakt på marknaden under 2022, men behöver fortfarande hantera störningar i försörjningskedjan", kommenterar vd Björn Rosengren.
* E-mobilitys börsnotering i Schweiz planeras till första halvåret 2022
* "Fortsatt starkt kassaflöde som stödjer organisk tillväxt och M&A", kommenterar finanschefen Timo Ihamuotila.
- Under de senaste 24 månaderna har ABB gjort stabila framsteg med att implementera den decentraliserade organisationen och förbättra kvaliteten på intäkterna. Men vi är ännu inte där vi vill vara. Vårt tekniska ledarskap inom elektrifiering och automation är, tillsammans med hållbarhet och de globala megatrenderna, kärnan i ABB:s syfte och ger oss konkurrensfördelar. Icke desto mindre behöver vi befästa en högpresterande kultur med integritet i allt vi gör. Under 2022 kommer därför ett skärpt fokus på ansvarstagande, transparens och tempo att hjälpa oss driva tillväxten, lyfta lönsamheten och skapa ytterligare aktieägarevärde, säger vd Björn Rosengren.
ABB höjer målet för intäktstillväxt till 4-7 procent per år genom konjunkturcykeln, i konstant valuta, vilket är summan av 3-5 procent organisk tillväxt och 1-2 procent förvärvad tillväxt. ABB har också skärpt målet för den operativa ebita-marginalen till minst 15 procent från och med 2023. Uppdateringarna tar hänsyn till negativ marginalpåverkan i och med avyttringarna av divisionerna Dodge (MPT) och Turbocharging. Koncernen hade tidigare målet 3-5 procent per år för intäktstillväxt genom cykeln och en operativ ebita-marginal i den övre halvan av intervallet 13-16 procent från och med 2023.
- Orderaktiviteten har förblivit robust hittills och vi förutser en positiv tillväxttakt på marknaden under budgetåret 2022. Med det sagt behöver vi fortfarande hantera störningar i försörjningskedjan vilka med största sannolikhet kommer att påverka kundleveranser under fjärde kvartalet och åtminstone början av nästa år, tillägger Björn Rosenbgren.
ABB är mer optimistisk om utsikterna för intäktstillväxt, inte bara på grund av de globalt ledande verksamheterna och den decentraliserade verksamhetsmodellen, utan också genom att dra nytta av viktiga sekulära trender.
Omkring 60 procent av koncernens divisioner befinner sig nu i tillväxtfas, vilket innebär att de fokuserar både på organisk tillväxt och möjligheter inom M&A som kan överbrygga teknikgapen, fokus på segment med hög tillväxt och öppna upp nya geografiska marknader.
ABB förväntar sig att göra minst fem små till medelstora förvärv per år. Detta ska finansieras genom koncernens "fortsatt starka kassaflöde", säger finanschefen Timo Ihamuotila. Han upprepar också ABB:s prioriteringar kring kapitalallokering: finansiering av organisk tillväxt, en ökande hållbar aktieutdelning, värdeskapande förvärv samt ge ytterligare återbäring till aktieägarna via aktieåterköpsprogram.
Förra året offentliggjorde ABB beslutet att avyttra tre divisioner där Dodge (MPT) såldes redan i november. Vid dagens kapitalmarknadsdag ger vd Björn Rosengren en uppdatering om koncernens pågående satsningar inom portföljhanteringen. Det innefattar avyttringen av divisionen Turbocharging (PA) genom en avknoppning till befintliga aktieägare eller en avyttring, som planeras att genomföras under sommaren 2022. Det slutliga beslutet baseras helt på vilket alternativ som skapar mest värde. ABB planerar också att avyttra divisionen Power Conversion (EL) under andra halvåret 2022 då den fortsätter att förbättra verksamhetsresultaten.
Dessutom fortsätter ABB att arbeta för en börsnotering av divisionen E-mobility (EL). Den juridiska separationen förväntas vara slutförd under första kvartalet 2022 och om marknadsförhållandena är fortsatt gynnsamma planeras en börsnotering i Schweiz under första halvåret 2022. ABB avser behålla en majoritet av innehavet i det framtida noterade bolaget.