Absolicons vd: Samarbetet med ABB kommer hjälpa oss i försäljningsarbetet
Bildkälla: Stockfoto

Absolicons vd: Samarbetet med ABB kommer hjälpa oss i försäljningsarbetet

Solenergibolaget Absolicons nya samarbete med industrijätten ABB kommer hjälpa bolaget i försäljningsarbetet av sina solfångare och avlasta tekniskt arbete internt, enligt vd:n Joakim Byström.

- Det är en stor pusselbit som vi nu kan lägga åt sidan. Nu kommer ABB kunna ta ett helhetsansvar för robotcellen och limningen. De tekniska resurserna som vi har haft på det här kan vi flytta över till att bearbeta de multinationella företagen på marknadssidan, säger Byström i en intervju.

Det var i går som det blev känt att bolagen har kommit överens om att samarbeta globalt gällande utveckling, försäljning och marknadsföring av den robotiserade produktionslinjen för solfångare.

ABB har tidigare varit hårdvaruleverantör till Absolicon men nu ska industrikoncernen vara med och utveckla effektivare robotceller för produktionen av Absolicons T160, vilken koncentrerar solljus för att producera värme.

"Vi är glada över att ABB:s robotlösningar förbättrar produktiviteten, kvaliteten och kostnadseffektiviteten hos Absolicons produktionslinje och möjliggör för dem att ta ut en förnybar energiprodukt på marknaden till ett konkurrenskraftigt pris", uttryckte Sami Atiya, chef för ABB:s affärsområde Robotics & Discrete Automation, i pressmeddelandet.

Avtalet innebär också att Absolicon, som är aktuella med en företrädesemission på cirka 50 miljoner kronor, får använda ABB:s logotyp under vissa omständigheter i sitt marknadsföringsmaterial.

- Det här ger oss en helt annan tyngd när vi ska sälja in de här produktionslinorna i olika länder. Vad vi har planerat med dem är att deras lokala säljare ska kunna vara med på säljmöten och där berätta om robotarna och de olika fördelarna, berättar Absolicon-chefen.

- En annan komponent är att vi får tillgång till ett världsomspännande nät av service för de här robotlinorna. Nu har vi själva servat de olika linorna på olika sätt, men nu kommer vi kunna docka in i ABB:s organisation på servicesidan.

Förhoppningen är att samarbetet med ABB ska hjälpa med att uppfylla de strategiska målen för 2021, vilket inkluderar fem stycken pilotinstallationer med multinationella företag.

Marknaden reagerade positivt på nyheten och handlade upp aktien över 10 procent under gårdagen. Det ska tilläggas att det släpptes ytterligare en nyhet på eftermiddagen om att multinationella dryckesföretag vill formalisera samarbetet med Absolicon kring solvärme för olika produktionsanläggningar.

Joakim Byström menar att det ökade intresset för bolagets solfångare bland multinationella företag hänger ihop med deras uppskruvade miljöambitioner.

- Vi har fått ett fantastiskt genomslag hos de här multinationella företagen som vi bearbetat under så lång tid. Plötsligt kommer dem till oss allihopa. Vi skickade 35 projektförslag under det första kvartalet, konstaterar vd:n.

- Många av de här bolagen har inte bara 2050-mål, utan även 2030-mål. Det rör sig om ganska aggressiva koldioxidminskningar, så det blir lite utmaningar för dem. Det är klart att det finns många lågt hängande frukter för dem att ta i miljöfrågan, men i slutändan behöver de hitta en energikälla för produktionsverksamheten som är koldioxidneutral. Därför vänder de sig till oss.

Bolagschefen gör bedömningen att dryckesbranschen kan bli ett stort marknadssegment för Absolicon.

- Dryckesindustrin är de som är mest på oss just nu. Jag tror att det kan vara en dominoeffekt efter att vårt samarbete med bryggerijätten Anheuser-Busch Inbev blev publikt. Då blev vi kontaktade av de andra bryggerijättarna, så man kan säga att det blev ringar på vattnet från en första aktör.

Byström medger att det senaste pressmeddelandet om dryckesindustrin är "lite annorlunda", men ser det som nödvändigt för att bolaget ska ha ryggen fri nu när mer formella avtal diskuteras.

- Nu är vi på väg i en högre nivå av avtal, med mer formella samarbeten. Nu har vi berättat att vi har de här förhandlingarna, förklarar vd:n och fortsätter:

- Själva upplägget är ganska intressant. Nu funderar de stora bolagen på hur Absolicon kan komma in på olika ställen i koncernen. Då kan man sätta upp centrala riktlinjer för hur de lokala fabrikerna sedan avropar de här solvärmelösningarna. Genom att skapa ett slags ramavtal blir det en helt annan skala, vilket är en fantastisk möjlighet för oss.

Absolicon siktar på att omsätta 100 miljoner kronor senast år 2022. Nettoomsättningen uppgick under fjolåret till cirka 0,9 miljoner kronor.

Kommer ni kunna leverera på detta mål?

- Det tror vi, eftersom vi har lovat det. Det känns som ett bra mål, svarar Joakim Byström.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER