Bildkälla: Stockfoto

Affärsvärlden är skeptiska till Ekobot och ger rådet att inte teckna

Börsaktuella Ekobot utvecklar en robot som med hjälp av moderna kamerasensorer och AI rensar bort ogräs på åkern. Med tanke på succén för de betydligt mer simpla robotgräsklipparna låter det riktigt häftigt. Men testet om det fungerar i kommersiell miljö återstår att klara av. Det skriver Affärsvärlden i en analys på onsdagen.

Ekobot saknar intäkter och har ännu inte sålt något system. För att få kapital för att anställa mer personal, teknikutveckling med mera genomförs nu en emission som ska inbringa 18 miljoner kronor. Aktien ska noteras på First North. Teckningskursen är 44 kronor per unit, som består av två aktier och en teckningsoption. Teckningskursen motsvarar därmed 22 kronor per aktie.

Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om höga emissionskostnader på motsvarande 13,2 procent av erbjudandet.

Affärsvärlden anser inte att trovärdigheten för produkten är så pass demonstrerad att tidningen är bekväma att investera i Ekobot. Strategin att satsa på en liten nisch, lökodlare, känns däremot rimlig och faller årets fältprov väl ut och följs upp av ordrar så kan bolaget bli intressant.

"Intrycket är dock att jordbruk är en konservativ och svår marknad att lyckas i. Affärsvärlden påminner om Envirologic som säljer tvättrobotar för svinstall. De har kämpat i många år, inte utan framgång, och har 30-40 miljoner kronor i omsättning. Men lönsamheten är svajig och börsvärdet endast 35 miljoner kronor. För Ekobot bli rådet teckna ej", skriver Affärsvärlden. Aktien får en tvåa i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag, vilket ska tolkas som ett säljråd.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER