Bildkälla: Stockfoto

Affärsvärlden ger rådet att teckna noteringsaktuella Klarabo

Klarabo är ett relativt nytt bostadsfastighetsbolag som nu är på väg till börsen. Aktien noteras till rabatt mot en i övrigt ganska dyr fastighetssektor, det är också största skälet att teckna aktien. Det skriver Affärsvärlden i en analys på onsdagen.

Bolaget ska noteras på Nasdaq Stockholm med första handelsdag den 2 december. Teckningskursen är 35 kronor per aktie.

Tidningen hittar två varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första handlar om hög emissionskostnad, Klarabo betalar 40 miljoner kronor i emissionskostnader, motsvarande 5,3 procent av erbjudandet. Den andra handlar om storaffär inför noteringen. Klarabo har ett halvår före noteringen förvärvat bolag som enligt proformaredovisningen i aktuellt prospekt ökar hyresintäkterna med 40 procent.

"Vi gillar att bolaget drivs av personer med relevant bakgrund från Victoria Park. Det finns också flera starka ägare i bolaget, även om det återstår att se exakt hur långsiktiga alla är. Till nackdelarna hör det spretiga beståndet som finns utspritt på många mindre orter varav flera viktiga som Bollnäs och Ronneby nästan helt saknar befolkningstillväxt. Även renoveringsmodellen kan ses som plus eller minus, även om den lockar rent finansiellt. Detta är inte någon favoritaktie, men det rabatterade priset gör att noteringen lockar i en övrigt ganska dyr fastighetssektor. Rådet blir att teckna Klarabo", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER