Bildkälla: Stockfoto

AGCM Asia Growth sjönk 1,4 procent i maj - finansiella jättar etablerar sig i Kina

Fonden AGCM Asia Growth RC SEK minskade 1,4 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 12,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Gustav Rhenman.

E-handelsbolaget JD.com levererade starka siffror för det första kvartalet med en omsättning om steg 39 procent jämfört med fjolåret. Bolaget fortsätter att investera kraftigt i marknadsföring för att växa antalet aktiva användare.

Fondens förvaltare skriver i brevet att som ett resultat av Trump-administrationens avtal med Kina så fick den amerikanska finansbranschen större tillgång till den kinesiska marknaden.

Goldman Sachs offentliggjorde nyligen ett partnerskap med Kinas största bank ICBC och rekryterar nu hundratals kinesiska anställda i Hongkong och Shanghai. Blackrock har nyligen ingått ett avtal om förvaltning med China Merchant Bank.

Enligt Gustav Rhenman är utvecklingen viktig av flera anledningar. Västerländska institutioner har nu ökade incitament att framhäva investeringsmöjligheter i Kina. Dessutom har jättar såsom Goldman Sachs ett intresse av att USA och Kina kommer överens och kommer därav försöka påverka relationerna.

Den tredje implikationen förvaltaren ser är att Beijing kommer att kräva av USA att de levererar på kraven av rättvisa inom handel och marknadstillgång. Det innebär att USA kommer att behöva öppna upp sin finansiella marknad, vilket skapar tillfällen för finansiella bolag från Kina.

AGCM Asia Growth RC SEK, %maj, 2021
Fond MM, förändring i procent-1,4
Fond i år, förändring i procent12,7
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER