Bildkälla: Stockfoto

Akelius vd anser att hyresregleringen i Berlin kommer att skapa bostadsbrist – DI

Akelius vd anser att hyresregleringen i Berlin kommer att skapa bostadsbrist – DI

Pål Ahlsén är diskjockeyn som blev vd för fastighetsbolaget Akelius där han basar över fastigheter värda 130 miljarder kronor runt om i världen. För Dagens Industri berättar han varför bostadshus är så bra, varför hyresreglering är så negativt och hur man bär sig åt för att få en lägenhet i bolagets bestånd. Det skriver tidningen i onsdagens utgåva.

- Om du äger bostadsfastigheter i en marknad där befolkningen minskar får du också vakansrisk och sjunkande hyresintäkter. Men äger du bostäder i stora städer är den enda risken finansering, skulle jag säga, säger Pål Ahlsén till tidningen.

Berlin har nyligen beslutat om ett hyrestak, vilket innebär att Akelius från 2021 får 20 miljoner euro lägre hyresintäkter per år. Fastighetspriserna bedöms också gå ned marginellt.

- Berlin inför nu i praktiken Stockholmsmodellen, vilket kommer att bli en perfekt garanti för bostadsbris. Det kommer att byggas färre lägenheter och de som har en lägenhet kommer att få sänkt hyra och lär aldrig flytta. Omsättningen i beståndet kommer att gå ned, säger Pål Ahlsén.

Akelius har fastigheter i tolv städer i sju länder på två kontinenter och har fem valutor, vilket bedöms gynna bolaget när nästa finanskris kommer.

Pål Ahlsén försvarar att fastighetsbolagen på börsen handlas till rejäla premier mot sina substansvärden.

- Det är fullständigt logiskt. Anledningen är att det finns ett väldigt stort värde i bolagen vid sidan om fastigheterna. Du har en organisation som över tiden bygger upp ett stort värde genom till exempel rutiner för förvaltning, fastighetsutveckling, renovering och inköp som måste synas i en premie på börsen. Sedan har du också finansieringsaspekten där ett stort börsbolag får bättre villkor. För det tredje finns det nästan alltid en portföljpremie på transaktionsmarknaden, förklarar Pål Ahlsén.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER