Bildkälla: Stockfoto

Aktie-Ansvar Räntestrategi ökade 0,27 procent i maj - god aktivitet på primärmarknaden

Fonden Aktie-Ansvar Räntestrategi steg 0,27 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 1,50 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltaren Maria Ljungqvist.

En av fondens utgångspunkterna för förvaltningen i början av maj var, som i april, att kreditriskexponeringen genom rådande kreditpåslag kunde bidra positivt till avkastningen, men också att de kortsiktiga marknadsriskerna fortsatt är påtagliga trots den påbörjade coronavaccineringen.

Enskilda bolagsval har haft en påtaglig betydelse för fondens avkastning i maj. Fastpartner uppgraderades av kreditvärderingsinstitutet Moody's från high yield till investment grade. Corem uppdaterade sina finansiella mål i början av maj och uttryckte en målsättning att det förväntade sammanslagna bolaget Corem-Klövern ska uppnå en officiellt rating motsvarande investment grade.

Det har varit god aktivitet på primärmarknaden. Fonden har deltagit i emissioner i Stillfront, Lakers Group och DistIT. Kreditspreadar generellt befinner sig nära de lägsta nivåer de nått endast vid några enstaka tillfällen sedan Lehmankrisen.

Inför juni är fonden positionerad för ett huvudscenario där den ekonomiska återhämtningen fortsätter och centralbankerna inte påbörjar någon "exit" i närtid. Risknivån är dock anpassad till den närvarande risken för marknadsturbulens.

Bland fondens största innehav fanns Fastpartner, Telia, Corem, Volvo och Stillfront.

Aktie-Ansvar Räntestrategi, %maj, 2021
Fond MM, förändring i procent0,27
Fond i år, förändring i procent1,50
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER