Bildkälla: Stockfoto

Aktiefond Asien Stilla havet – optimismen kring en återhämtning gav stöd åt börserna under fjärde kvartalet

AMF Aktiefond Asien Stilla havet ökade med 8,1 procent under det fjärde kvartalet, vilket var 2,2 procentenheter bättre än jämförelseindex som steg med 5,9 procent. Börserna i Asien Stilla havet gick starkt, drivet av optimism kring en fortsatt återhämtning.

Uppgången späddes på av positiva nyheter kring de vaccin mot Corona som presenterades under hösten berättar fondens förvaltare Henrik Oh. Han poängterar att fondens överavkastning i förhållande till index kommer från bolagsspecifika bets i huvudsak.

Förvaltaren har undvikit att investera i bolag med för svag balansräkning och där det finns risk att bolaget går i konkurs eller att man som aktieägare blir ordentligt utspädd vid en stor nyemission.

Den främsta bidragsgivaren var Pinduoduo, ett av Kinas största e-handelsbolag, som var upp 120 procent. Bolaget presenterade en mycket stark kvartalsrapport under hösten. En annan stor bidragsgivare var Wuxi Biologics, ett kinesiskt bolag inom kontraktstillverkning och forskning inom läkemedelsindustrin, vars aktiekurs steg med 45 procent.

Sämsta bidragsgivare var fondens undervikt i Nio (biltillverkare). Aktien rusade med 111 procent under perioden, drivet av stark framtidstro för elbilar i Kina.

”Digitalisering har varit ett starkt tema under året som helhet och ur ett sektorperspektiv gick informationsteknologi mycket starkt under fjärde kvartalet. Innehav som Murata Manufacturing inom 5G komponenter, Mediatek inom chipsets till smartphones och TSMC inom tillverkning av halvledare har gått starkt. Vi har haft en övervikt i alla tre aktierna.”, säger Henrik.

Fonden har inga speciella övervikter på lands- eller sektornivå. Viss övervikt av kinesiska aktier finns liksom inom finans och informationsteknologi. Förvaltaren har ökat på innehaven i de aktier som har gått dåligt under pandemiåret och väntas gynnas av en återhämtning av ekonomierna.

”De här aktierna vände uppåt i samband med att coronavaccinen presenterades och fonden följde med genom att öka innehaven i mer konjunkturkänsliga aktier”, berättar förvaltaren och nämner tågoperatörer som ett exempel då en normalisering väntas leda till ett ökat resande.

Fonden ökade bland annat på sin vikt i de japanska tågoperatörerna som East JR, Central JR och banker som China Construction Bank och de australiensiska bankerna som Commonwealth Bank och National Australia Bank. Fonden sålde hela sitt innehav i CSL, ett stabilt tillväxtbolag inom läkemedel, på grund av för hög värdering. De största innehaven vid slutet av perioden var TSMC, Alibaba och Tencent.

Kina har antagit ambitiösa klimatmål och satsar stort på utbyggnaden av sol- och vindkraft. Fondens nyinvestering under hösten i Goldwind, en kinesisk tillverkare av vindkraftsturbiner blev mycket lyckosam. Innehavet gick upp med 41 procent under kvartalet.

”Vi investerade i aktien i november och det visade sig vara en fullträff. Aktien har en låg värdering jämfört med andra liknande bolag i världen och utsikterna för utbyggnad av vindkraft i Kina, där Goldwin har en marknadsledande position, är god”, säger Henrik.

Inför det nya året säger förvaltaren att nyheter om pandemin kan fortsätta att påverka börserna, men allteftersom vi ser en normalisering kommer marknadens fokus att skifta till det allmänna konjunkturläget och bolagens tillväxtmöjligheter. Förvaltaren räknar med att vi får se en stark återhämtning av vinsterna under 2021 men reflekterar över hur mycket av detta marknaden redan har prisat in i aktiekurserna.

På det geopolitiska planet tror Henrik att relationen mellan USA och Kina kommer att vara i fortsatt fokus. Men med Joe Biden på presidentposten kan tongångarna länderna emellan bli lite mildare.

”Joe Biden lär hantera relationen med Kina mer diplomatiskt än Donald Trump och han är inte lika full av överraskningar. Att demokraterna nu även tagit hem majoriteten i Senaten kan också tolkas positivt av marknaden då politiken blir mer förutsägbar och omfattande stimulanspaket är redo att sjösättas”, avslutar förvaltaren.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER