Bildkälla: Stockfoto

Aktiefond Asien Stilla havet – stora börsrörelser i regionen under andra kvartalet

AMF Aktiefond Asien Stilla havet gick ned med 0,8 procent under det andra kvartalet, medan jämförelseindex steg med 1,0 procent. Börserna i Asien Stilla havet var slagiga under perioden. Fonden har fortsatt att fokusera på att ta bolagsspecifika bets.

”I april och till mitten av maj, föll börserna på oro över alltför höga inflationssiffror och att räntorna kunde röra sig fortsatt uppåt. Börserna pressades även av en allvarlig coronautveckling i Indien och Sydostasien. Från mitten av maj till halvårsskiftet gick börserna uppåt igen drivet av att räntorna rörde sig nedåt och att marknaden blev mindre orolig för hög inflation. Fokus ökade åter på att konjunkturen ser fortsatt stark ut och att företagsvinsterna förväntas växa rejält i år”, berättar fondens förvaltare Henrik Oh.

Fonden har försökt hitta aktier som gynnas av normalisering av coronapandemin och den återhämtning som sker runtom i världen.

Den främsta bidragsgivaren var det australiensiska fastighetsbolaget Goodman Group vars aktie steg med 14 procent. Bolaget är verksamt inom logistikfastigheter och bolaget gynnas av en strukturell tillväxt med tredje parts logistik och e-handel.

Det japanska verkstadsbolaget Komatsu bidrog negativt till fondens utveckling. Aktien tappade 21 procent under kvartalet, drivet av en inbromsning av Kinas ekonomi samt ökad konkurrens från lokala aktörer i Kina men även från kinesisk konkurrens i Sydostasien.

Hälsovårdssektorn gick mycket starkt. Innehav som den kinesiska kontraktstillverkaren av läkemedel Wuxi Biologics gick upp 44 procent på en höjd försäljnings- och vinstprognos och det japanska läkemedelsbolaget Eisai steg 44 procent efter att bolagets läkemedel mot Alzheimer godkändes av det amerikanska läkemedelsverket FDA.

Fonden gjorde inga strukturella förändringar under perioden. Ur ett branschperspektiv har fonden haft en viss övervikt i finanssektorn och en viss undervikt inom hälsovård. Fonden har framförallt tagit bolagsspecifik risk och det är denna som har betydelse för hur fonden utvecklas.

De största innehaven vid halvårsskiftet var TSMC med 8,6 procents portföljvikt, Alibaba med 7,0 procent och Tencent med 6,1 procents portföljvikt.

Innehavet i den koreanska minneschipstillverkaren SK Hynix gick ned cirka 5 procent under kvartalet och Henrik Oh berättar att aktien inte utvecklats som förväntat men han tror fortsatt på bolagets potential.

”Det råder en brist på datachips och situationen ser gynnsam ut för SK Hynix. Min syn är att halvledarmarknaden är fortsatt stark under andra halvåret med stigande minnespriser och aktien har en attraktiv värdering”, säger förvaltaren.

Avslutningsvis tror fondförvaltaren att inflationsstatistik och räntornas utveckling är viktigast att hålla ögonen på framöver.

”Allteftersom vi får en normalisering av coronapandemin och en återhämtning av ekonomierna kommer marknadens fokus att skifta till det allmänna konjunkturläget och bolagens möjligheter till vinsttillväxt och bolagens värdering. Vi kommer se en stark återhämtning av vinsterna under 2021 men sannolikt kommer även vinstmultiplarna, värderingen att gå ned”, avslutar Henrik Oh.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER