Bildkälla: Stockfoto

Aktiestrateger tror på fortsatt stigande börser under 2024, men inte i nivå med fjolåret - Reuters

Den senaste tidens rally på de globala aktiemarknaderna väntas fortsätta, enligt en undersökning som Reuters gjort med cirka 150 aktiestrateger.

Enligt de svarande väntas samtliga 15 av världens största börser fortsätta att stiga i år, varav tre av dem väntas öka med ytterligare drygt tio procent. Detta kan jämföras med 2023 när bara två börser misslyckades med att åstadkomma tvåsiffriga procenttal.

Bilden är mer tudelad kring förväntningar om korrektioner, det vill säga när börser backar minst tio procent. Av de svarande sade 45 att inte var troligt med korrektioner, medan 43 procent svarade att det var troligt.

Om man jämför med historiska utfrågningar, framgår det att börserna i USA och Indien har oftast överpresterat förväntningarna sedan åtminstone 2018. Den indiska börsen väntas stiga ytterligare 8 procent i år, efter att ha klättrat 19 procent under 2023.

"Den indiska ekonomin är fortfarande en "stjärnpresterande" ekonomi jämfört med andra tillväxtmarknader", säger Neeraj Chadawar, chef för kvantitativ aktieanalys på Axis Securities.

Mindre uppsida tros europeiska Stoxx 600 ha efter att ha satt ett nytt rekord på torsdagen. Enligt analytikerna har indexet tre procent kvar att addera innan årets slut.

"Vi tror att Europa kommer att se en trög tillväxt och att en mild nedgång i aktiviteten i USA kommer att påverka vinsterna - även om vi inte ser en vinstrecession, tror vi att marknadens förväntningar är höga", säger Amundis strateger.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER