Bildkälla: Stockfoto

Aktiv förvaltning allt viktigare - Erik Penser

Under årets inledning har volatiliteten på världens aktiemarknader varit extremt hög. Detta innebär att den breda uppgångsvåg som präglat marknaden de senaste åren temporärt är över. Det skriver Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen vid Erik Penser Bank i senaste veckobrevet.

Erik Penser valde däremot att öka exponeringen mot aktier under mars och Thulin menar att med en allt snabbare förändringstakt i makro samt marknadens förändrade beteende blir en aktiv förvaltning allt viktigare.

"Vi står således kvar vid vår övervikt i aktier och utvärderar detta varje dag. Vi har valt att inte ta ned aktier ännu, då vi kunnat härleda nedsidan och undvikit delar av den. Även om vi rycker ifrån världsindex så arbetar vi så klart på för att nå positiv avkastning. Det ger också att portföljerna inte följer index, i dagens läge är det så klart något positivt. Med andra ord, vi kan ligga kvar med vår aktievikt givet de positioner vi har i globala aktier", skriver Thulin.

Vidare kommenterar Thulin den svaga BNP-datan från USA. Även om statistiken kom in svagt var detta ingenting som varken den amerikanska börsen eller den amerikanska dollarn reagerade särskilt starkt på. Trots prognosmissen kom Erik Penser trea bland världens marknadsaktörer i att förutse siffran. Anledningen till att en negativ reaktion uteblev var på grund av stark underliggande data.

Fortsättningsvis skriver Thulin att centralbankerna inte kommer klara av att höja räntan lika mycket som marknaden redan prisat in. Detta var något som Riksbanken bekräftade då de ser ytterligare tre höjningar under året samtidigt som marknaden prisat in sju stycken.

Händelserna som dominerar nyhetsflödet under veckan är den amerikanska centralbankens förväntade räntehöjning på 0,5 procent samt fortsatta signaler kring åtstramningar för att krympa balansräkningen. Detta är redan inprisat av marknaden.

"Vår prognos är fortfarande att de inte kommer höja lika mycket som är inprisat just nu. Marknaden ser just nu en nivå om 2,5 – 3 procent vid årets slut, vi prognostiserar 2 procent. Sedan får vi USA:s arbetsmarknadsdata där vi ser en betydligt lägre siffra än marknaden, detta då vi tror att vädret har spelat en mer negativ roll än vad marknaden tror. Denna siffra kan då ta udden av inprisade höjningar. Sedan måste jag tillägga att presskonferensen med FED kan bli mycket avgörande, så vi ser fram emot en händelserik vecka", avslutar kapitalförvaltningschefen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER