Bildkälla: Stockfoto

Aktivistfond uppmanar Glencore att dumpa koltillgångar - väntas driva upp aktiepriset

Aktivistfonden Bluebell Capital Partners uppmanar Glencore att knoppa av sina tillgångar inom termiskt kol, något som skulle leda till en uppvärdering av aktien.

Bluebell vill också se att Glencore säljer av övriga tillgångar som inte hör till kärnverksamheten, inklusive jordbruksenheten Viterra, samt förbättrar bolagsstyrningen. Samtliga uppmaningar skickades i ett brev till Glencore förra månaden, enligt fonden.

”De har tydligen en lång svans av tillgångar och vi uppmanar företaget att vara helt fokuserade på det de är bra på”, sade Bluebells partner Giuseppe Bivona i en intervju med Wall Street Journal.

Enligt Bivona ligger Glencores styrkor i framtida metaller som kobolt och koppar. Han sade också att Glencore i nuläget dras med en rabatt på 30 procent mot rivaler till följd av sin exponering mot termiskt kol.

Bluebell är en mindre aktivistfond med 200 miljoner euro under tillgångar. Bolaget har icke desto mindre haft framgångar med sina kampanjer, inklusive med franska mejerijätten Danone tidigare i år.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER