Bildkälla: Stockfoto

Alfred Berg Ryssland var oförändrad i mars, sålt i Lukoil och Sberbank

Alfred Berg Ryssland var oförändrad i mars, sålt i Lukoil och Sberbank

Alfred Berg Ryssland var oförändrad i mars, vilket medför att fonden är upp 14,6 procent hittills i år. Detta i linje med jämförelseindexutvecklingen, enligt en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den ryska aktiemarknaden var nästintill oförändrad i mars (mätt i USD), vilket var i linje med tillväxtmarknadernas generella utveckling.

Det sker trots att de ryska makroekonomiska indikatorerna förbättrades i mars. Den industriella produktionen växte med hela 4,1 procent i årstakt vilket överträffade förväntningarna som låg på 1,5 procent.

Under månaden ökades exponeringen i både M.Video och Gazprom.

"Vi bedömer företagens uppsida till sina så kallade fair values som väsentlig. Dessa köp finansierades genom försäljningar i Lukoil och Sberbank, som båda hade börjat närma sig sin maxgräns för en position i fondportföljen", förklarar fondens förvaltningsteam.

De största överviktade innehaven var per utgången av månaden Tatneft preferensaktie, Magnit och Alrosa. De största underviktade innehaven var istället Tatneft stamaktie, Severstal och Novolipetsk Steel.

Alfred Berg-förvaltaren Dan Fredrikson berättade under en presentation anordnad av fondbolaget nyligen att man är komfortabla med den nya ESG-inriktningen på deras Rysslandsfond.

Den nya ESG-inriktningen har fonden haft i nästan två månader och innebär i praktiken att ett antal bolag uteslutits, både inom olja och gas samt materialsektorn.

Fonden har större undervikter i stål, gas, oljerelaterat och guld. I den andra vågskålen återfinns högutdelande sektorer som utilities, IT och banker vilket man har högre exponering mot relativt jämförelseindex.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER