Bildkälla: Stockfoto

Alfred Berg tar ned vikten i aktier till undervikt – läget för konjunkturen inte så prekärt som börsen indikerar

Alfred Berg tar ned vikten i aktier till undervikt – läget för konjunkturen inte så prekärt som börsen indikerar

Kapitalförvaltaren Alfred Berg bedömer inte att läget för konjunkturen är så prekärt som börsen antyder. Det skriver kapitalförvaltaren Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi i en kommentar. Fondbolaget tar dock ned vikten i aktier till undervikt. Framöver hoppas man att tajma en vändning senare i sommar.

I det korta perspektivet ser det dock svagt ut tekniskt, men marknaden är samtidigt översåld.

"I ett kortare perspektiv ser börserna svaga ut utifrån ett tekniskt perspektiv, men är samtidigt översålda, samtidigt som vinstprognoserna ser ut att hållas uppe lite beroende på vart man tittar förstås. Många prognosmakare har som mantra att andra halvåret kommer bli bättre eftersom konjunkturtrenderna hakar i varandra i flera regioner samtidigt och skapar en självförstärkande effekt, något vi till exempel såg under slutet av 2015 och in på 2016. Vi bestrider inte detta mantra, utan tror att rådande oro blåser över denna gång också", uppger Olavi.

Allokeringschefen ser flera moln under hösten på det politiska området. The Brexit Party gick fram i EU-valet och samtidigt seglar EU-kritiske Boris Johnson upp som en möjlig premiärministerkandidat. Ett nyval skulle riskera existensen för de konservativa, enligt Olavi.

Även Italien har det stökigt på det politiska området och högerpopulistiska Lega Nord gick starkt fram i EU-valet. En oro som hänger över marknaden är det italienska kreditbetyget.

"Italiens kreditbetyg ligger nätt och jämt ovan junkbondsnivån och skulle på en potentiell nedgradering i oktober (då en utvärdering sker) kunna leda till oro på marknaderna. Nu tror ingen att Italien kommer lämna EU, men de kan nog tänka sig att försöka förbättra sina förutsättningar gentemot EU, vilket i sig kan skapa oro igen", uppger Olavi.

Han pekar också på att skuldtaket i USA åter kan ställa till med oro i marknaden. Alfred Berg bedömer dock att det kommer att passera likt det gjort tidigare.

"Politiska stormar brukar vara av övergående karaktär", konkluderar han.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER