Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Asien Stilla havet - hög volatilitet på marknaden under första kvartalet

AMF Aktiefond Asien Stilla havet gick ned med 5,4 procent under årets första kvartal, medan fondens jämförelseindex gick ned med 3,8 procent. Volatiliteten var hög då börserna reagerade på nyhetsflödet kring kriget i Ukraina, inflationen och amerikanska räntehöjningar.

Det första kvartalet präglades av oro för stigande räntor, kraftig inflationsutveckling och farhågor om en stramare penningpolitik. Krigsutbrottet i Ukraina i februari spädde på inflationssiffrorna ytterligare.

”Oljepriset steg till nivåer som var högre än på många år och även priset på andra insatsvaror, som metaller och jordbruksprodukter, har ökat kraftigt. Tillsammans med fortsatta störningar i försörjningskedjan har det lett till att inflationen, framför allt den amerikanska, är på en mycket hög nivå. Den amerikanska centralbanken väntas höja styrräntan ytterligare ett flertal gånger i år”, skriver fondförvaltaren Henrik Oh.

De globala börserna föll kraftigt när den ryska invasionen inleddes men börserna i Asien och Stilla havsregionen klarade sig inledningsvis relativt bra för att senare vika ned i mars. Därefter skedde en bred global återhämtning, inklusive Asien och Stilla havsregionen som stängde kvartalet på –3,8 procent.

Periodens främsta bidragsgivare var Singapore-banken DBS, det indiska konglomeratet Reliance Industries och det australiensiska fastighetsbolaget Vicinity Centres. Sämsta bidragsgivare var det taiwanesiska teknologibolaget Mediatek, det kinesiska läkemedelsbolaget Wuxi Biologics och Hong Kong Exchange.

Energisektorn utvecklades starkt till följd av det höga oljepriset och var regionens bästa sektor med en uppgång på 17 procent, medan sällanköpsvaror uppvisade en nedgång med 13 procent. Aktiemarknaden i Singapore utvecklades starkt med en uppgång på 14 procent, medan Kina backade med 12 procent under kvartalet.

”Samtidigt som stora delar av världen börjat återgå till det normala efter pandemin har Kina överraskat med att upprätthålla sin nolltolerans mot Covid-19. Små virusutbrott har lett till nedstängning av hela samhällen i perioder”, fortsätter Henrik Oh.

Den geopolitiska spänningen mellan USA och Kina var också stor, dels eftersom Kina inte tagit avstånd från den ryska invasionen av Ukraina, dels av oro för att Kina skulle välja att stödja Ryssland militärt.

”Det finns också en oro för en avnotering av kinesiska aktier listade i USA. Det är i sig ingenting nytt, men tillsammans med covidnyheterna ledde det till stora svängningar i de kinesiska aktiekurserna under mars”, skriver Henrik Oh.

Ett bolag som fick uppleva det var e-handelsbolaget Alibaba, ett av Kinas största bolag och tillika ett av fondens största innehav. Bolagets aktie gick ned med cirka 25 procent på bara tre handelsdagar för att sedan studsa tillbaka upp med 50 procent de efterföljande fem.

”Alibaba-aktien gynnas av att den kinesiska konjunkturen förbättras framöver. De har en ledande position inom kinesisk e-handel och är även ledande i Kina inom molntjänster. Bolaget är attraktivt värderat och aktien har en bra potential framöver”, säger Henrik Oh.

Fonden minskade innehavet i Sony kraftigt i början av året då aktien ansågs fullvärderad. Innehaven i andra aktier som drabbades av höjda räntor såldes av helt eller reducerades, exempelvis Keyence, Nomura Research Institute och Shiseido. Investeringar gjordes i Mizuho Financial Group, Itochu och Bridgestone, som tidigare inte ingick i portföljen.

När det gäller utsikterna i regionen anser Henrik Oh att kriget i Ukraina, inflationsutvecklingen och hur marknaden prisar in kommande räntehöjningar från Fed, är viktiga faktorer att hålla ögonen på. Relationen mellan USA och Kina kommer också att vara av fortsatt stor betydelse.

Fondens största övervikter är den japanska tågoperatören East JR, det taiwanesiska finansbolaget Chailease, den japanska banken SMFG och kemibolaget Shin-Etsu, samt det australiensiska fastighetsbolaget Goodman Group. Större undervikter är teknologibolaget Tokyo Electron, industribolaget Daikin Industries, Oriental Land (en japansk motsvarighet till Disney) och holdingbolaget Seven & I (Seven eleven-butiker) – samtliga bolag i Japan.

De största innehaven vid slutet av kvartalet var det taiwanesiska teknologibolaget TSMC med 9,4 procent, det kinesiska e-handelsbolaget Alibaba 5,1 procent och det kinesiska teknologibolaget Tencent med 4,5 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER