Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Asien Stilla havet – säkerhetsläget och inflationen tyngde börserna i regionen

AMF Aktiefond Asien Stilla havet minskade 3,8 procent under årets andra kvartal, vilket var cirka 0,6 procentenheter bättre än fondens jämförelseindex som minskade 4,4 procent.

Det osäkra säkerhetsläget i Europa med konflikten i Ukraina, nedstängningarna i Kina och den stigande inflationen samt räntehöjningar har lett till att börserna i år har gått svagt. Börserna fortsatte ned även under andra kvartalet.

”Volatiliteten i aktiemarknaderna har varit fortsatt hög under kvartalet. Vi har inte gjort några strukturella förändringar i portföljen under kvartalet utan fokuserar på att investera och ta övervikter i ett antal aktier som bedöms ha en god avkastningspotential samtidigt som vi arbetar med riskhantering på portföljnivå”, kommenterar fondens förvaltare Henrik Oh.

Periodens främsta bidragsgivare var det kinesiska e-handelsbolaget Alibaba, den kinesiska elbilstillverkaren BYD och det kinesiska vindturbinsbolaget Goldwin. Sämsta bidragsgivare var det australiensiska fastighetsbolaget Goodman, det koreanska teknologibolaget SK Hynix och det japanska kemibolaget Shin-Etsu.

Kina gick, trots nedstängningar, starkt under andra kvartalet med en uppgång på cirka 11 procent. Framförallt var det de kinesiska elbilarna som hade en stark utveckling. Elbilstillverkarna Li Auto, BYD och Xiaopeng var upp cirka 63 procent, 54 procent respektive 27 procent. Korea utvecklades svagt med en nedgång på cirka 16 procent.

Defensiva sektorer som samhällsnyttigheter hade den starkaste avkastningen med en uppgång på cirka 10 procent. Mer cykliska sektorer som informationsteknologi hade den svagaste avkastningen med en nedgång på cirka 15 procent.

En aktie som Henrik Oh fortsatt tror på är e-handelsbolaget Alibaba.

”Alibaba är en aktie som gynnas av att den kinesiska konjunkturen förbättras framöver. Bolaget har en ledande position inom kinesisk e-handel och bolaget är även ledande i Kina inom molntjänster. Bolaget är attraktivt värderat och aktien har en bra potential framöver”, menar han.

Vad gäller utsikterna för regionen ser Henrik Oh att de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till just nu är kriget i Ukraina, inflationsutvecklingen och hur marknaden prisar in kommande räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Fed.

”Den ansträngda relationen mellan USA och Kina är också av stor betydelse, liksom Kinas policy när det gäller nolltoleransen av Covid och förändringar i den policyn”, säger förvaltaren.

De största över- och undervikterna med betydelse för portföljen finns bland enskilda innehav snarare än på lands- eller sektornivå. De största övervikterna är den japanska tågoperatören East JR, det taiwanesiska finansbolaget Chailease, Alibaba, Hong Kong Exchange and Clearing och den japanska banken SMFG. Större undervikter finns till exempel i det japanska teknologibolaget Tokyo Electron.

De största innehaven vid slutet av kvartalet var det taiwanesiska teknologibolaget TSMC med 8,6 procents portföljvikt, Alibaba med 5,1 procent och det kinesiska teknologibolaget Tencent 4,5 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER