Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Asien Stilla havet steg 13,7 procent i första kvartalet, lyfter fram Sony som intressant innehav

AMF Aktiefond Asien Stilla havet steg 13,7 procent i första kvartalet, lyfter fram Sony som intressant innehav

AMF Aktiefond Asien Stilla havet utvecklades positivt i det första kvartalet med en uppgång om 13,7 procent. Förvaltaren Henrik Oh lyfter i en kvartalsvis kommentar för Finwire fram japanska Sony som ett intressant innehav. Han ser även positivt på de förändringar som skett i Japan på bolagsstyrningsfronten.

Marknaden utvecklades starkt under det första kvartalet med en stor uppgång initialt i januari. Fondens jämförelseindex steg med 14,5 procent under perioden.

"Bättre tongångar från handelskriget mellan USA och Kina samt en tro att konjunkturen stärks under det andra halvåret och att bolagens vinster ska återhämtas under andra halvåret drev börsuppgången under det första kvartalet", berättar Oh.

Innehaven i Goodman Group, Reliance Industries och Alibaba hörde till de främsta bidragsgivarna, medan Seven & I och Ctrip tyngde.

Det gjordes inga strukturella förändringar i portföljen under perioden, men ett innehav som lyfts fram av förvaltaren är den japanska teknikjätten Sony, vars aktie har utvecklats svagare den senaste tiden.

"Marknaden är orolig för Google Stadias intåg och att spelkonsolen Playstation 4 (PS4) är i slutet av sin livscykel. Stadia är Googles streamingtjänst av spel och det kan vara ett hot i framtiden men det är inget som kommer att synas i år eller nästa år. Sony har också en cloud streaming och en prenumerationsmodell", förklarar Oh och fortsätter:

"Det stämmer att PS4:an är i slutet av sin livscykel men Sony planerar att accelerera introduktionen av uppföljaren PS5. Höstens nya Apple iPhone har även med triple camera, vilket är bra för Sonys bildchip CMOS".

AMF-förvaltaren nämner vidare att den amerikanska aktivistfonden Third Point, med Daniel Loeb i spetsen, har nyligen flaggat för att de bygger en större position i den japanska teknikjätten. De var inne i Sony för cirka sex år sedan och ville se strukturförändringar som en avknoppning av Sonys underhållningsverksamhet inom film och musik.

Förvaltaren ser även positivt på att det händer mycket i Japan just nu vad gäller bolagsstyrningen.

"Det har hållit på en längre tid och den stora förändringen var när Shinzo Abe tillträdde som premiärminister 2012. Efter det har man pratat mycket om Corporate Governance Code och Stewardship Code samt ökat fokus på aktieägarna, utdelningar och avkastning på eget kapital. Även kring hur styrelsen sammansätts", förklarar Oh och avslutar:

"Det har skett flera positiva förändringar år efter år".

De största innehaven per utgången av kvartalet i fonden var Tencent, TSMC, Alibaba och Sony med portföljvikterna 6,8, 5,7, 5,7 respektive 3,2 procent.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER