Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Asien Stilla havet – stora variationer mellan marknaderna i regionen

AMF Aktiefond Asien Stilla havet gick upp med 1,1 procent under det tredje kvartalet, medan jämförelseindex backade med 2,1 procent. Börserna i Asien Stilla havet var fortsatt ganska volatila under perioden. En marknad som gick mycket starkt var Indien som stängde upp 14 procent drivet av optimism kring återhämtningen från coronapandemin. Sämre gick det för framförallt kinesiska aktier som hade en svag utveckling med en nedgång på 19 procent. Fonden har fortsatt att fokusera på att ta bolagsspecifika bets.

”Det var bland annat en oro kring regulatorisk risk i de kinesiska teknologibolagen som låg bakom nedgången. Bolag som Alibaba, Meituan Dianping och Tencent föll kraftigt. I slutet av kvartalet skakade det även till i den kinesiska fastighetssektorn där Evergrande föll kraftigt. Bolaget är väldigt skuldsatt och har svårt att möta sina åtaganden. Detta påverkade även andra kinesiska fastighetsaktier”, berättar fondens förvaltare Henrik Oh.

Fondens förvaltare har under andra halvåret 2020 och hela 2021 haft fokus på att hitta aktier som gynnas av återhämtningen och den starkare konjunkturen.

De främsta bidragsgivarna under perioden var det taiwanesiska finansbolaget Chailease, som steg med 33,0 procent, det japanska elektronikbolaget Sony steg 17,0 procent och det kinesiska vindkraftsbolaget Goldwin steg 38 procent.

Innehav som lämnade ett negativt bidrag var det koreanska halvledarbolaget SK Hynix som sjönk 21,0 procent, det koreanska elektronikbolaget LG Electronics sjönk 24,0 procent och det kinesiska e-handelsbolaget Alibaba sjönk med 33,0 procent.

Energisektorn utvecklades starkt under kvartalet med en uppgång på 12 procent. Oljepriset rörde sig upp med ytterligare 5 procent under perioden och handlades vid kvartalsskiftet nära 79 dollar.

Fonden har en viss övervikt i Taiwan och en viss undervikt i Kina och Hongkong. Ur ett branschperspektiv har fonden en viss övervikt i finanssektorn och en viss undervikt i sällanköpsvaror (cykliska konsumentvaror). Fonden har framförallt tagit bolagsspecifik risk och det är denna som har betydelse för hur fonden utvecklas.

De största innehaven var halvledartillverkaren TSMC med 9,0 procents portföljvikt, Tencent med 5,0 procent, Alibaba med 4,6 procent och Sony med 4,5 procents portföljvikt.

Förvaltningen tar hänsyn till hållbarhetsaspekter vid investeringar och fonden har exempelvis en övervikt i Goldwin, Kinas största bolag inom vindkraftsutrustning. Bolagets värdering är förhållandevis attraktiv och Henrik Oh bedömer att utsikterna för den kinesiska marknaden för vindkraft är god framöver.

Ett bolag som Henrik Oh anser bör ha mer att ge är den japanska tågoperatören East Japan Railway vars aktiekurs steg med 1 procent under kvartalet. I Japan pågår en normalisering från ”state of emergency”, det vill säga från det nödläge som gällt på grund av coronapandemin, vilket successivt kommer att lyftas bort i Japan från 1 oktober.

Henrik Oh pekar på fortsatta störningar i företagens leverantörskedjor, framför allt till följd av komponentbrist på grund av coronarestriktioner i Sydostasien som får globala effekter.

”Framförallt bilproduktionen har påverkats negativt. Samtidigt ser vi kostnadsökningar på grund av högre insatspriser och effekterna av dessa har vi inte sett fullt ut ännu. Det finns även en risk att tillväxttakten kan ha toppat och att takten avtar framöver. De kortsiktiga utsikterna ser för närvarande osäkra ut”, avslutar Henrik Oh.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER