Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Europa – börsen visade motståndskraft under ett händelserikt kvartal

Aktiefond Europa steg med 1,2 procent under årets tredje kvartal, medan fondens jämförelseindex steg med 1,9 procent. Kursrörelserna på de europeiska börserna var stora under kvartalet.

I början av augusti syntes en kraftig börsnedgång drivet av oväntat svaga amerikanska arbetsmarknadssiffror. Det satte fart på oron för en hårdare inbromsning av den amerikanska ekonomin, men marknaden återhämtade sig relativt snabbt.

”I september fick börserna stöd av den amerikanska centralbankens dubbelsänkning av styrräntan. Ett omfattande stödpaket i Kina fick därefter bolag med kinaexponering att gå starkt och europabörserna steg till en ny rekordnivå. Givet det stökiga omvärldsläget kan man inte låta bli att imponeras över börsens motståndskraft”, skriver fondens förvaltare Rickard Alte.

Inflationstakten fortsatte att bromsa in och den Europeiska centralbanken ECB sänkte räntan 25 punkter i september och Riksbanken gjorde två sänkningar under kvartalet. Marknaden ser framför sig ytterligare sänkningar under hösten.

Fallande räntor fick räntekänsliga sektorer såsom fastigheter, samhällsnyttigheter och telekom att gå bra. Sämre gick det för teknologisektorn och det holländska halvledarbolaget ASML:s aktie backade 22 procent. Energibolag och bilindustrin hade också en svag utveckling.

Den spanska och tyska börsen gick bäst, medan den holländska och danska gick svagast, drivet av nedgången i ASML och läkemedelsbolaget Novo Nordisk. I Frankrike påverkades börsen negativt av den nya regeringens planer på en tillfällig bolagsbeskattning som ett led i att minska landets budgetunderskott.

”Även om den tyska börsen gick bra har utsikterna blivit allt dystrare för den tyska ekonomin, som tidigare varit Europas lokomotiv. I september presenterades riktigt svaga siffror från tillverkningsindustrin. Vi har också sett ett antal vinstvarningar från bilindustrin, vilket riskerar att få spridningseffekter”, menar Rickard Alte.

De främsta bidragen till fondens relativavkastning kom från dagligvaruföretagen ABI och Kerry, försäkringsbolagen AXA och Allianz, energibolagen Enel och Shell, samt aktiebörsen Euronext. Negativa bidrag kom från Novo Nordisk och Astra Zeneca, skogskoncernen UPM-Kymmene, ASML och Total Energies.

Under kvartalet fortsatte fondens förvaltare arbetet med att koncentrera portföljen. Större aktieköp gjordes i Société Générale, UPM-Kymmene, Unicredito, Novo Nordisk, Siemens och AXA. Större försäljningar gjordes i BNP, Compass Group, MTU Aero Engines, Intesa Sanpaolo, HSBS och Anglo American.

Europeiska aktier handlas fortsatt med en historiskt hög rabatt jämfört med amerikanska. Inför återstoden av året menar förvaltaren att fokus kommer ligga på centralbankernas agerande och fortsatta räntesänkningar, liksom på geopolitik, inte minst konflikten i Mellanöstern. Närmast i tid väntas dock det amerikanska presidentvalet påverka marknaderna.

”Marknaden brukar bli mer volatil inför presidentval och utgången kan få en inverkan på utsikterna för den europeiska tillväxten. Exempelvis har Donald Trump sagt att han vill sänka den amerikanska bolagsskatten och införa tariffer mot Europa och Kina."
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER