Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Europa – fortsatt defensiv inriktning i en osäker marknad

AMF Aktiefond Europa gick ned med 4,4 procent under det tredje kvartalet medan jämförelseindex backade med 4,0 procent. Nyhetsflödet fortsatte att tynga aktiemarknaden och centralbankernas styrräntehöjningar skapade ytterligare motvind.

Europaindex backade med 4,0 procent för kvartalet som helhet, men med cirka 12 procent sedan marknadens peak i augusti månad. Realräntorna steg kraftigt under perioden vilket har påverkat företagens värderingar negativt.

”Korrelationen mellan P/E-talen och realräntan är väldigt stark. Ju högre realränta desto lägre P/E-tal och tvärtom. Nu har vinstestimaten börjat justeras ner men troligtvis är det inte tillräckligt”, säger Europafondens förvaltare Rickard Alte.

Energisektorn klarade sig förhållandevis bra med en uppgång på 1 procent. Sämre gick det för räntekänsliga sektorer, såsom telekom och utilities, men även sektorer med exponering mot konsumenter, såsom detaljhandeln, hade ett tufft kvartal.

”Stigande priser på allt ifrån energi till livsmedel och centralbankernas räntehöjningar har satt fokus på konsumenternas köpkraft. Om vi går in i en recession med ökad arbetslöshet till följd lär det påverka konsumentrelaterade branscher ytterligare och där är vi nu försiktiga i vår exponering”, säger Rickard Alte.

Innehaven i Vivendi, Vodafone och Carrefour levde inte upp till förvaltarnas förväntningar utan bidrog negativt till fondens relativa avkastning. Under kvartalet minskades innehaven i Vodafone medan aktierna i BMW avyttrades helt.

Positiva bidrag kom från innehaven i sällanköpsvaror, övervikten i spanska Inditex som bland annat äger klädkedjan Zara, samt från undervikten i detaljhandelssektorn. Även innehaven i bilsektorn och i lyxprodukter bidrog positivt.

Förvaltningen gjorde inga strukturella förändringar utan har bibehållit en relativt defensiv portfölj. Innehavet i logistikbolaget Deutsche Post fylldes på under kvartalet. Bolaget äger bland annat DHL och gynnas av den långsiktiga strukturella trenden mot ökad e-handel. Förvaltarna har även utökat fondens innehav inom finanssektorn, framför allt inom bank.

”I normalfallet ska man se upp lite med bankaktier om man går mot en recession, men historien upprepar sig aldrig helt. De senaste årens minusräntor har gjort att bankerna haft svårt att tjäna pengar, men med ett klart högre ränteläge kan de förbättra lönsamheten. En låg värdering i kombination med att många banker har flaggat för ökade utdelningar och återköp gör att avkastningen kan bli riktigt attraktiv. I vilken utsträckning stigande räntor ger företag och konsumenter problem som spiller över på bankerna återstår att se”, säger Rickard Alte.

Vad gäller utsikterna konstaterar Rickard Alte att osäkerheten är fortsatt väldigt stor. Risken för en kommande recession är påtaglig och det kommer att vara stort fokus på centralbankerna och hur långt de är beredda att gå för att bekämpa inflationen. Han tycker att man bör räkna med fortsatt volatilitet under en period innan det går att säga att man nått en botten.

”Företagen har haft svårt att kompensera sig för högre kostnader genom prishöjningar och vi har sett vinstvarningar från en hel del bolag. Rapporterna för tredje kvartalet ser ut att kunna bli hyggliga men många sektorer riskerar att få det ännu tuffare med ett högre ränteläge. Det blir intressant att se hur bolagens outlook ser ut i de kommande rapporterna”, avslutar Rickard Alte.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER