”Nu finns det inga gratispengar längre. Marknaden har varit väldigt snabb med att diskontera utvecklingen, men analytikernas estimat på säljsidan har inte justerats ned i samma omfattning”, kommenterar Europafondens förvaltare Rickard Alte.
Börserna i Storbritannien och Spanien, som har en relativt stor andel defensiva bolag, klarade sig relativt bra på den volatila marknaden, medan den italienska aktiemarknaden hade den svagaste utvecklingen. Däremellan återfanns den svenska börsen, tillsammans med den tyska, schweiziska och franska, alla med ungefär samma utveckling.
Bland sektorer fick energisektorn fortsatt draghjälp av stigande energipriser och även telekombolagen gick bra. Cykliska sektorer som industri och basmaterial hade en svagare utveckling, liksom teknikbolagen. Detaljhandeln, och särskilt e-handelsföretagen, hade ett väldigt tufft kvartal.
En annan sektor som gick bra var läkemedel men utvecklingen varierade inom sektorn. Europafondens största övervikt AstraZeneca stack dock ut som en av vinnarna. Aktien har klarat sig väldigt bra under kvartalet och stigit med 27 procent på helåret.
”AstraZeneca har levererat på sin pipeline och successivt kommit med goda nyheter. Vi tog in aktien eftersom den hade en ganska attraktiv värdering jämfört med andra läkemedelsbolag och i förhållande till den förväntade tillväxten. Trots att den redan gått väldigt bra tror vi fortsatt på aktien”, menar förvaltaren.
Utöver AstraZeneca bidrog bland annat innehavet i den nederländska banken ING positivt till avkastningen i förhållande till jämförelseindex, medan byggföretaget Saint Gobain och mediebolaget Vivendi gav negativa bidrag.
Förvaltningen gjorde inga strukturella förändringar utan har bibehållit en relativt defensiv portfölj. Ett par av fondens nya överviktade innehav är Deutsche Post och spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara. Innehavet i det franska energibolaget Total Energies utökades något.
När det gäller utsikterna tror Rickard Alte att börsen kommer att vara fortsatt volatil med tillfälliga uppgångar. Inflationen och centralbankernas agerande kommer att vara i fokus. Frågan förvaltaren ställer sig är om centralbankerna stramar åt i lagom takt så att ekonomin mjuklandar eller om de gör allt för att stävja inflationen med risk för att vi går in i en recession.
”Jag tror att förväntansbilden fortfarande är för hög och att vi befinner oss i början av en nedgradering från säljsidan. Det är svårt att se att börsen i ett sådant läge skulle vända uppåt och det är för tidigt att tala om att vi nått botten”, säger Alte.
Bland riskerna nämner han energipriserna och de ryska gasleveranserna, som började strypas mot slutet av kvartalet vilket kan skapa stora problem för många sektorer. Han pekar också på att konsumenternas köpkraft börjar urholkas vilket kommer att sätta spår i efterfrågan.
”Hittills har vi inte hört så mycket ifrån företagen, men risken finns att vi närmar oss ett läge med vinstvarningar på grund av att företagens outlook har varit för optimistisk. Till viss del har marknaden diskonterat detta men inte fullt ut”, avslutar förvaltaren.