Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Global – halvledarbolag bidrog positivt till relativavkastningen

AMF Aktiefond Global steg med 15,9 procent under årets första kvartal, medan jämförelseindex steg med 14,8 procent. Aktiemarknaderna världen över hade en mycket stark start på året ledda av teknikaktier, särskilt företag med exponering mot AI.

Året inleddes med förhoppningar om en mjuklandning för den amerikanska ekonomin, med fortsatt fallande inflation och den första av flera räntesänkningar från Fed i mars.

”Den ekonomiska utvecklingen blev dock starkare än väntat, liksom vinsttillväxten i det fjärde kvartalet. För S&P 500 steg vinsterna med drygt 4 procent, mot förväntad 1,5 procent vid årets början”, skriver fondens förvaltare Ulf Alexandersson.

För de flesta aktiemarknader världen över bidrog framför allt teknik- och finanssektorerna till avkastningen, medan råvaror, kraftbolag och fastigheter hade en modest utveckling.

Den globala halvledarsektorn steg med hela 42 procent, varav Nvidia stod för halva uppgången efter att aktien stigit med 93 procent under kvartalet. Övriga teknologisektorer hade mer modesta uppgångar.

Kinas aktiemarknad fortsätter att underprestera, även om den har återhämtat sig från sin lägstanivå i januari. Geopolitisk oro, framför allt när det gäller relationen mellan USA och Kina, samt svag kinesisk konsumtion är ett par orsaker. Japanska aktier hade ett starkt kvartal, gynnade av starka företagsvinster samt en försvagad valuta då yenen föll till den lägsta nivån mot dollarn på 34 år.

Bland fondens största bidragsgivare till den positiva relativavkastningen återfinns särskilt bolag verksamma inom halvledarindustrin som Nvidia, TSMC, ASML och Broadcom, samt amerikanska industribolag som Waste Management, Parker Hannifin och nVent. Även japanska SMFG och amerikanska kosmetikabolaget e.l.f Beauty gav positiva bidrag.

Negativa bidrag kom främst från Meta, japanska Murata, samt Anheuser-Busch och Carrefour.

Marknaden räknar med en vinsttillväxt för den amerikanska aktiemarknaden på 3,6 procent i första kvartalet, jämfört med samma period 2023. Den förväntade vinsttillväxten för Europa är 6,6 procent för helåret 2024 och 11 procent för 2025, vilket är något lägre än för USA som har 9 respektive 14 procent.

”Även om analytikerna har sänkt sina uppskattningar för första kvartalet är de fortfarande optimistiska för helåret. Risken för lågkonjunktur har avtagit och inflationsutsikterna har förbättrats”, skriver Ulf Alexandersson.

Vid utgången av kvartalet handlades marknaden på strax under 21 gånger kommande tolv månaders förväntad vinst. Den tidigare motorn Tyskland har blivit ett sänke för Europa och väntas visa lägre tillväxt än Frankrike, Italien och Spanien. Bland marknaderna i Asien Stilla havet ligger fokus huvudsakligen på Kina och landets problem med fastighetssektorn.

Fondens största innehav vid utgången av perioden var Microsoft, Nvidia och Alphabet.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER