Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Nordamerika – korrigering i aktiekurserna i slutet av tredje kvartalet

AMF Aktiefond Nordamerika steg med 2,8 procent under årets tredje kvartal medan fondens jämförelseindex steg med 3,1 procent. Efter ett rekordstarkt första halvår hade den amerikanska aktiemarknaden en fortsatt god utveckling fram till början av september. Inflationen, coronavirusets deltavariant, händelseutvecklingen i Kina och ovissheten kring fortsatta stödpaket fick marknaden att tappa halva kvartalets uppgång mot slutet.

Prispress på insatsvaror och störningar i utbudskedjan har varit ett genomgående tema på bolagsnivå. Bägge har varit påtagliga under året och accelererat på vissa håll under tredje kvartalet. I takt med att efterfrågan har återgått till normala nivåer, samtidigt som flaskhalsar i utbuds- och leveranskedjan lett till brist på varor, tjänster och till och med arbetskraft, så har priserna stigit.

”Kläd- och skoföretaget Nike, som har en stor del av sin produktion i Vietnam, är ett exempel på bolag som drabbats. Landet var till stora delar nedstängt under kvartalet på grund av covid-19 vilket fick en märkbart negativ påverkan på Nikes resultat. Flertalet bolag har reviderat ned sina finansiella utsikter eller i vissa fall helt slopat prognoser på grund av rådande ovisshet”, säger fondens förvaltare Ulf Alexandersson.

De olika sektorernas utveckling skilde sig inte mycket åt under kvartalet som helhet. Cykliska sektorer hade något svagare utveckling, där verkstadssektorn backade mest. Små bolag hade återigen en lägre avkastning än större bolag, och tekniktunga Nasdaq-börsen gick halvprocenten bättre än S&P 500. Den amerikanska 10-årsräntan backade initialt men har klättrat tillbaka mot slutet av perioden och stängde på oförändrad nivå.

Fondens utveckling gynnades främst av IT-bolaget Salesforce, bioteknikföretaget Thermo Fisher och energibolaget NextEra. Bland de innehav som gav ett negativt bidrag märktes specialkemibolaget PPG och fordonsunderleverantören BorgWarner som båda påverkades av störningar i leveransledet. Under kvartalet har fondens exponering mot finans och stapelvaror minskat, medan exponeringen ökade mot sällanköpsvaror, verkstad och samhällsnyttig verksamhet.

Exempel på nya innehav i fonden är IT-säkerhetsföretaget Palo Alto Networks, industritillverkningsföretaget Johnson Controls, samt elproducenten American Electric Power. Fonden avyttrade hela innehaven i flygbolaget Delta Airlines, elektronikbolaget Hewlett-Packard, molnbolaget Five9 och industritillverkningsföretaget Trane Technologies.

Förutsatt att spridningen och hanteringen av covid-19 inte leder till ytterligare störningar som påverkar den ekonomiska återhämtningsbanan tror Ulf Alexandersson att vi kan få se ett starkt uppsving i sysselsättningen under de kommande månaderna.

”Utbudet av halvledare ser ut att förbättras kontinuerligt och kommer sakta men säkert ikapp efterfrågan. Många bedömare ser början till en normalisering av utbuds- och leveranskedjan i takt med att lagernivåerna förbättras. Om gapet mellan efterfrågan och utbud visar sig bli mer långvarigt än förväntat kan inflationsförväntningarna tryckas upp”, skriver förvaltaren.

Fed har signalerat att man kommer att minska takten i köpen av tillgångar, så kallad tapering, mot slutet av året och – om återhämtningen i ekonomin fortsätter som förväntat – kommer dessa att vara avslutade framåt sommaren 2022.

De största innehaven vid kvartalets slut var Microsoft, Alphabet samt Tesla.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER