Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Småbolag – FEDs räntehöjningar skapade oro och turbulens under kvartalet

AMF Aktiefond Småbolag gick under det tredje kvartalet ned med 9,5 procent medan fondens jämförelseindex Carnegie Småbolagsindex (CSX) backade med 8,2 procent.

Efter ett inledande glädjerally i juli fortsatte pessimismen på börsen. Småbolagsindex har under året fram till slutet av september fallit 38,7 procent och fonden har fallit med 44,5 procent.

Stockholmsbörsen är en av årets sämsta börser i världen och småbolagen har gått betydligt sämre än de större bolagen till följd av minskad riskaptit, fondutflöden och sämre likviditet. Höstens stora kursrörelser handlar om fortsatt oron kring Feds aggressiva bekämpning av inflationen med räntehöjningar, som skulle kunna tvinga fram en recession.

”Energikrisen i Tyskland har fått tillverkningsindustrin att backa till tvåårslägsta och Storbritannien befinner sig redan i recession. Konsumentförtroendet dalar – i Sverige har e-handeln totalt sett fallit med 11 procent i augusti och är ned 13 procent på helåret. Black Friday-rea blir ett stående tema resten av året”, säger fondens förvaltare Angelica Hanson.

Fonden fortsatte att utvecklas något svagare än index under kvartalet. Som aktiv småbolagsförvaltare slår det mot avkastningen i orostider med minskad riskaptit, säger Angelica Hanson.

”Vi tror på fundamenta där långsiktig vinsttillväxt blir avgörande för kursnivåerna, så vi höjer blicken och kämpar på. Det blir en kamp mot betydligt svagare makro men med visst stöd från pågående strukturella trender kopplat till demografi, digitalisering och elektrifiering.”

Portföljbolaget Hexatronic har varit ett glädjeämne under flera år. Kursen hade till början av oktober faktiskt stigit med 12 procent under 2022 och bolaget har kommit med två positiva vinstvarningar. Utöver ett befintligt USA-baserat datacenterbolag, köpte Hexatronic i september en brittisk motsvarighet, IDC Group, samt nyligen ett bolag inom elektrooptisk kabel i USA.

”Genom förvärven breddar Hexatronic erbjudandet för tjänster till datacenter och sjökabel, samtidigt som man diversifierar sig och minskar beroendet av FTTH, ”fiber till hemmet”. Det är bra för bolagets långsiktiga tillväxt”, säger Angelica Hanson.

Fondens största övervikter är Hexatronic, NCAB och Addnode medan Sobi, Securitas och SBB underviktats. De största innehaven i fonden är Hexatronic, Trelleborg och Axfood.

Under kvartalet har fonden köpt aktier i Balder, Ctek och Sinch. För att möta delar av fondens utflöden har förvaltaren gjort en mindre vinsthemtagning i Hexatronic, samt sålt lite i Cint och Beijer Ref.

Efter kraftiga inflationseffekter på råvaru-, transport- och energipriser har fraktkostnaderna halverats sedan toppen och vetepriset är nere på förkrigsnivåer. Problemet är att marknaden nu har bytt fokus från hög inflation till betydligt lägre tillväxt som tvingats fram av Feds räntehöjningar, förklarar Angelica Hanson.

”Trots att bolagen ännu inte ser nedgången kommer efterfrågan och investeringar i ett högt ränteläge att falla och vinstprognoserna justeras ned. Innevarande år ser fortsatt bra ut dels då effekten av en stark dollar räddar lite svagare organisk tillväxt, dels att det generellt finns kvar lite positiva effekter från ”coronaöppningen”.

Inför rapportsäsongen finns dock en stor osäkerhet för estimaten för 2023, enligt förvaltaren.

”Den svaga utvecklingen i Tyskland och Storbritannien som stora exportländer, kommer att påverka svenska bolag och analytiker tvingas dra ned estimaten”, säger hon.

Mindre bolag har historiskt handlats till en premie på cirka 6 procent gentemot större bolag. Efter årets kursfall har rabatten ökat till 8–10 procent. Småbolagsfonder har haft utflöden och vid en kommande stabilisering sker allokeringen först in i större bolag.

”Med färska kostnadsprogram från pandemin bör bolagen kunna agera snabbt och få ned sina kostnader. Men först när FED känner sig nöjda med åtstramningen kan marknaden börja diskontera fallande räntor. Vi är inte där ännu men när det börjar anas, kommer marknaden reagera mycket positivt efter det börsfall som varit. Det bör gynna välskötta bolag inklusive tillväxtaktier med sund lönsamhet och stabil kassaposition”, avslutar Angelica Hanson.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER