Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Småbolag – fonden har haft god avkastning och deltog i flera nyemissioner

AMF Småbolagsfond gick under andra kvartalet upp 12,2 procent medan jämförelseindexet Carnegie Småbolagsindex (CSX) ökade med 9,9 procent. OMXS30, det vill säga de större bolagen, steg med 4,1 procent. Under perioden viktades indexet CSX om och förvaltaren Angelica Hanson minskade positionerna i Sinch, Indutrade, Lifco, Nibe och Getinge för att anpassa fonden till ett ”nytt” index.

Innehaven i Swedencare, Nibe och Addlife gynnade avkastningen under andra kvartalet. De negativa bidragen under andra kvartalet kom från forskningsbolaget Oncopeptides, Sinch och NewCell.

Fondens största övervikter i förhållande till index är Sinch, Nibe och Swedencare, medan Tele 2, AKK och SBB är underviktade. Fondens största innehav är Sinch, Beijer Ref, Avanza och Sweco. Fonden har köpt aktier i Kinnevik under kvartalet och deltog i nyemissioner i Hemnet, Cint, Vimian och Dometic. Riskkapitalbolaget Hanover lade ett rimligt bud på innehavet i Zeta Display med en premie på 27 procent.

Ett nytt spännande innehav i fonden är Vimian, en global, snabbväxande diversifierad koncern inom djurhälsa som noterades på First North den 18 juni. Verksamheten bedrivs i fyra vertikaler, Specialty Pharma (läkemedel), Diagnostics, Medtech och serviceplattformen Vet Family. Med ett samlat erbjudande erbjuder koncernen en hel värdekedja för husdjur och boskap. Som bolagsgrupp är Vimian ett ungt bolag, men de bolagen som ingår i gruppen har funnits i ett antal år och har goda marknadspositioner.” Djurhälsa är ett växande segment som accentuerats under pandemin då familjen har uppskattat lite extra sällskap. Synen på husdjur har också förändrats där hunden ’uppgraderats’ till en familjemedlem och hundkojan utomhus snabbt har ersatts av specialkost, tandvård och spaupplevelser. De yngre generationerna som Generation X och Millennials spenderar betydligt mer på sina husdjur. Den trenden har länge gynnat fondens innehav i Swedencare med en portfölj av premiumprodukter inom djurhälsa som tand- och hudvård och kosttillskott”, berättar Angelica Hanson.

Sentimentet på marknaden har enligt Angelica Hanson varit i stort sett detsamma sedan slutet av mars. Inflationsoron finns kvar och en kort börsnedgång har följts av snabb återhämtning. Kina har vidtagit åtgärder för att minska den tidigare snabba prisutvecklingen på råvaror. Prisnivån för inhemska produkter dämpas också av en starkare krona som dämpar inflationsuppgången i konsumentledet.

”Man kan fundera över hur kronförstärkningen och stigande producentpriser kommer att påverka bolagen på sikt. Det blir svårare att föra dessa kostnader vidare. Samtidigt har bolagen en del interna besparingar som inte helt försvinner efter pandemin. Många bolag har blivit betydligt mer digitala i sina försäljningsprocesser”, resonerar Angelica Hanson.

Kurserna för de största bolagen har stigit cirka 23 procent hittills under 2021, några procentenheter bättre än de små- och medelstora bolagens knappa 18 procent. Värdeaktier har gått bättre än tillväxtaktier men den senaste månaden har trenden vänt något. Återhämtningsaktier och vissa cykliska aktier har haft en bra kursutveckling och Angelica Hanson tänker att det kanske är dags för teknikbolagen att få revansch.

”Småbolagsfonden har en viss viktning mot tillväxtbolag som också haft en ganska spretig utveckling globalt. En stor fördel med teknikbolag är att de är deflationistiska, de effektiviserar och ökar produktiviteten och sektorn växer i betydelse då det är mycket analogt som måste förändras bland kunderna”, säger hon.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER