Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Småbolag – god avkastning under ett något turbulent kvartal

AMF Småbolagsfond gick under första kvartalet upp med 7,2 procent, vilket var något bättre än jämförelseindex Carnegie Småbolagsindex, CSX som ökade med 7,1 procent. Fonden har deltagit i flera emissioner samtidigt som förvaltaren Angelica Hanson dragit ned risknivån något.

Fonden hade en mycket stark utveckling fram till mitten av februari, men tappade under mars rejält mot index. Det berodde på att värdeaktier utvecklades mycket starkt med vinsthemtagningar i teknik- och tillväxtaktier. I inledningen av april har fonden tagit igen en del av det tappet.

Fondens bästa bidragsgivare under kvartalet var Sinch och Swedencare, samt avsaknaden av aktier i Sobi som hade en svag utveckling. Lundin Energy, Stillfront och Lyko gav ett negativt bidrag. Fondens största övervikter i förhållande till jämförelseindex är Nibe, Swedencare och Sinch, medan fondens undervikter är Lundin Energy, AKK och Sobi. Fondens största innehav är Sinch, Avanza och Electrolux.

Under kvartalet har fonden köpt aktier i Sagax (fastighetsbolag), Addlife (distributör inom Life Science-marknaden) och Concentric (pump och hydrauliktillverkare). Under mars ökade fonden även lite i Securitas och Dustin. Efter bud på Recipharm avyttrades aktierna.

”Inledningen av året har varit ganska turbulent och småbolagen gick sämre än de stora bolagen som steg med 18 procent”, berättar Angelica Hanson. ”Fonden har dragit ned risken något och antalet aktier minskades, bland annat genom avyttring av AAK, Lyko, Boliden, Hufvudstaden, MTG, Hansa Biopharma, Annehem och Dedicare. Även innehavet i Sinch minskades något.”

Under kvartalet deltog fonden i emissioner i Cint, Storytel och Oncopetides, liksom i ACQ Bure – Stockholmsbörsens första så kallade SPAC-bolag (special purpose acquisition company).

”Ett SPAC-bolag är ett så kallat specialförvärvsbolag, det vill säga ett tomt skal som noteras för framtida förvärv. Det som lockar är en private equity som ändå är likvid och med transparenta villkor. ACQ Bure söker investeringar inom teknik och medicinteknik men intressefokuset kan även hållas brett så länge det finns utvecklingspotential”, säger Angelica Hanson som ser framför sig att fler SPAC-bolag kommer att börsnoteras.

Under kvartalet drabbades några av fondens tillväxtbolag av den globala teknikoron, där nedgången var bred snarare än bolagsspecifik. Vidare skedde vinsthemtagningar i aktier som gick bra under fjolåret.

I omvärlden pekar Angelica på att de politiska spänningarna mellan Ryssland och USA har ökat, samt på dämpade ekonomiska utsikter i Europa efter nedstängningar i mars till följd av pandemin. Men hon lyfter även den starka industrikonjunkturen i framförallt Kina och USA:

”Den har drivit upp långräntorna och en viss inflationsoro har börjat sprida sig. Mot alltför höga inflationsförväntningar talar ökad digitalisering och automatisering av både industrier och tjänster samt modesta löneökningar”, säger Angelica och fortsätter:

”Räntorna stiger ju också tack vare att konjunkturen går åt rätt håll. Även om vi såg en viss turbulens och säljtryck före påsk tror vi inte att detta är slutet på börsuppgången eftersom räntorna är fortsatt låga ur ett historiskt perspektiv.”

Inför första kvartalets rapporter tycker hon att man bör vara medveten om risker i form av ökade kostnader på grund av brist på halvledare och komponenter, samt stigande råmaterial- och transportpriser, inte minst ”Suezeffekten”. Underleverantörer brukar kunna höja priserna för att kompensera sig för ökade priser på råmaterial men det kan ske med viss fördröjning.

”Första kvartalets rapporter kan komma in lite sämre än väntat då nedstängningen förlängdes, framförallt i Europa och analytikerna har justerat ned sina prognoser något, främst för första kvartalet. Bolagen kommer också att vara försiktiga i sina framåtblickande kommentarer i ett osäkert marknadsläge”, säger Angelica Hanson och avslutar:

”Övergripande, och mot bakgrund av att vaccineringarna ändå löper på, så tror jag ändå att den ekonomiska utvecklingen bör kunna se bra ut under andra halvåret 2021. Generellt tror jag att marknaden är beredd att blicka så långt fram så jag känner mig inte särskilt bekymrad”.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER