Småbolagsfondens största övervikter i förhållande till jämförelseindex är Sinch (molnbaserade kommunikationstjänster), Nibe, Swedencare (djurhälsa) och Storytel. De största undervikterna är Lundin Energy, Sagax (fastighetsbolag), SBB och Saab där Lundin Energy, SBB och Saab presterar svagt ur ett ESG- och hållbarhetsperspektiv.
Fonden köpte under kvartalet aktier i Renewcell, Medicover och Avanza.
Innehavet i Boliden minskades i december då fondens jämförelseindex CSX omviktades och bolaget försvann ur indexet. Fonden minskade även något i Indutrade och Pandox. I december ökade fonden något i Sinch, Dometic (utrustning till bland annat husbilar) och Husqvarna. De största innehaven utgörs av Sinch, Nibe och Beijer Ref.
Fonden deltog under kvartalet i emissioner bland annat i Biogaia, Recipharm, Balder, Beijer Ref, Swedencare samt tecknade aktier i Renewcell. Däremot avstod fonden från Nordnet, Readly och Nordic Paper.
I december gav det nyintroducerade bolaget Renewcell på First North ett mycket fint bidrag. Aktien har sedan slutet av november stigit med mer än 170 procent. Bolaget kommer att gynnas av EU:s striktare regler kring textilåtervinning som träder i kraft från 2025, berättar Angelica Hanson.
”Renewcell är ett mycket spännande bolag inom återvinning av textilier. Med beprövad vattenbaserad kemisk processteknik och ändamålsenliga produktionsanläggningar blir kläderna till cellulosafibermassa. Massan blir sen till nya kläder utan att ”ny” råvara, farliga kemikalier och stora land- och vattenmängder tas i anspråk.”
När det gäller marknadsläget framöver tror Angelica Hanson att aktiviteterna inom uppköp och förvärv fortsätter då ränteläget förblir lågt och det finns hopp om en återgång till ett mer normalt liv i takt med att vaccineringarna genomförs.
”Utsikterna om en normalisering gjuter mod i företagen. Konjunkturen blir bättre och vid eventuella bakslag finns stöd från centralbankerna. Trots att alla är överens om återhämtningen, det vill säga mycket är förväntat, ser första halvåret ut att bli bra vinstmässigt då jämförelsetalen för bolagen från fjolåret är förhållandevis låga. På så sätt kan bolagen växa in i sina nu något ”dyra” värderingar.”
Samtidigt menar Angelica Hanson att man bör ha respekt för att det finns många lösa variabler. En mycket väsentlig fråga är naturligtvis hur snabbt vaccinet kan distribueras eftersom det är nyckeln till återhämtningen. Effekterna av Brexit kan också komma att skapa oro, påpekar hon. Utvecklingen av ESG och EU:s nya taxonomi inom hållbarhet kommer också att spela en stor roll. Sammantaget ser Angelica Hanson ljust på året som ligger framför oss och avslutar:
”Jag tror på en cyklisk återhämtning samt att intresset för snabbväxande små- och medelstora företag kommer att hålla i sig dels med tanke på tillväxt, dels fortsatta värdeskapande förvärv. 2021 ser ut att kunna bli ett bra börsår men som vanligt med lite svängningar upp och ned”.