Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Sverige – energi- och verkstadssektorn stod emot under ett kvartal i motvind

AMF Aktiefond Sverige sjönk under det tredje kvartalet med 4,3 procent medan fondens jämförelseindex SIXPRX sjönk med 3,6 procent.

Aktiemarknaderna fortsatte att tyngas av stigande räntor och inflationsoro, samtidigt som den europeiska energikrisen eskalerade. Efter en tillfällig uppgång i juli föll Stockholmsbörsen åter kraftigt. De svenska småbolagen backade med drygt 8 procent under kvartalet, medan de stora bolagen sjönk med 2 procent.

Den amerikanska marknaden handlas nu med en 25-procentig premie jämfört med den svenska – en historiskt stor skillnad. Samtidigt har kronan blivit cirka 20 procent billigare mot dollarn, något som kan bädda för kommande förvärv menar Sverigefondens förvaltare Tomas Risbecker.

Även om kronkursens betydelse för tidpunkten för att investera i Sverige inte ska överdrivas börjar nivåerna bli extrema för USA-baserade investerare med riskaptit och välfyllda kassor att börja snegla på de svenska ’kronjuvelerna’, konstaterar förvaltaren.

Bland sektorer klarade sig energisektorn fortsatt bra med en uppgång på 6,4 procent och även verkstadssektorn nådde positiv avkastning. Sämsta sektorer var teleoperatörer och konsumentvaror som backade med 14,2 respektive 13,7 procent under kvartalet.

Innehaven i SEB, Billerud och Nibe bidrog positivt till fondens relativa avkastning, medan innehaven i HMS Networks, Essity och teknikbolaget Sinch gav negativa bidrag.

Under kvartalet ökades positionen i Astra Zeneca då aktien kommit ner i pris. Positionen i SCA utökades också, samt i AB Volvo som vi anser är väl rustat att hantera en fortsatt volatil efterfrågan.

De största nettoförsäljningarna gjordes i Essity, Kinnevik och bilservicebolaget Cary Group. Försäljningen i Essity skedde mot bakgrund av att bolagets marginaler är under fortsatt tuff press, något som förstärkts ytterligare av den starka amerikanska dollarn.

Innehavet i förpackningskoncernen Billerud gynnade fondens utveckling under kvartalet och Tomas Risbecker har fortsatt tilltro till bolaget som är starkt positionerat för att dra nytta av den snabba övergången till fossilfria och miljövänligare produkter.

”Efterfrågan på förnybara förpackningsmaterial ökar och Billerud har lyckats höja priserna på sina produkter mer än kostnadsökningarna. Vi förväntar oss att det goda resultatet bolaget presterade under andra kvartalet kommer att fortsätta under det andra halvåret”.

Billeruds förvärv av den amerikanska papperstillverkaren Verso motiverades av ett gynnsamt läge gällande virkestillgång och energikostnader. Det ger även Billerud en stark plattform för att accelerera tillväxten på den växande amerikanska förpackningsmarknaden.

”Genom att ställa om delar av Versos maskinpark till kartongmaskiner kommer Billerud på sikt att skapa en av branschens mest kostnadseffektiva och hållbara produktionsplattformar. Det nya bolaget kommer att kunna förse den amerikanska marknaden med högkvalitativa förpackningsmaterial med lågt koldioxidavtryck”, säger Tomas Risbecker.

Förvaltaren ser stigande realräntor och svagare tillväxt som ett fortsatt hot. Hushållen, vars konsumtion står för nära hälften av Sveriges BNP, har sett sin köpkraft påverkas och stigande räntor urholkar det privata konsumtionsutrymmet ytterligare. Trots att många av utmaningarna redan är inprisade i kurserna bedömer han att turbulensen kommer att hålla i sig.

”Börserna har varit blodröda under 2022. Hittills har nedgången främst drivits av lägre vinstmultiplar som en följd av högre räntor. Vi ser detta fortfarande men nu går vi in i nästa fas, med vinstvarningar och nedrevideringar av företagens vinster.”, säger Tomas Risbecker.

Förvaltaren pekar samtidigt på ett par faktorer som skulle kunna vända den negativa trenden.

”Utöver det historiska mönstret där börserna brukar utvecklas starkare i slutet av året kan en översåld aktiemarknad och fallande råvarupriser leda till en vändning. Vi har också sett rekordstora lagerökningar som i förlängningen kan bidra till att dämpa inflationstrycket”.

Vid slutet av kvartalet hade Sverigefonden en relativt stor kassaposition. Gällande sektorer hade fonden en övervikt inom informationsteknologi med Hexagon i spetsen, samt finanssektorn och hälsovårdssektorn med Investor respektive Astra Zeneca som betydande innehav. Fonden var underviktad i teleoperatörer och dagligvaror. De största innehaven var oförändrat Investor, SEB, AB Volvo, Atlas Copco och Hexagon.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER