Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Sverige – fastighetsbolagen ledde uppgången

AMF Aktiefond Sverige steg med 13,6 procent under det fjärde kvartalet, medan fondens jämförelseindex SIXPRX steg med 13,9 procent.

Aktier återhämtade sig starkt under det fjärde kvartalet efter ett volatilt börsår med hög inflation och stigande räntor. Startskottet på uppgången kom i början på november när marknadsräntorna föll kraftigt.

En ökad övertygelse hos investerare om att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve (Fed), inte bara var färdiga med sina höjningar av styrräntan, utan att Fed under 2024 ska genomföra flera sänkningar, påverkade riskvilligheten. Stockholmsbörsen och i synnerhet räntekänsliga aktier gynnades av denna utveckling.

”Vårt val att under året fortsätta vara investerade i välkapitaliserade fastighetsbolag blev mycket gynnsamt för fondens utveckling i slutet av 2023. Även vår exponering i välskötta bolag med fin tillväxt som till exempel Indutrade gav resultat”, skriver Sverigefondens förvaltare Dick Bergqvist.

Glädjen över väntade räntesänkningar 2024 kan dock på kort sikt grumlas av de åtstramningar som Riksbanken och övriga centralbanker fortfarande upprätthåller i form av höga styrräntor.

”Rapportperioden för årets fjärde kvartal, boksluten, blir en temperaturmätare på hur bolagen har hanterat en efterfrågan som väntas bromsa in. För svenska verkstadsbolag får vi också en första indikation på hur motvinden från den stärkta kronan påverkar lönsamhet och tillväxt”, fortsätter Dick Bergqvist.

En viss avmattning väntas inom industrin samtidigt som hushållen kan stå inför en vändning med mer pengar i plånboken, i alla fall under senare delen av 2024. Trots att den underliggande ekonomin fortsätter att bromsa in, betyder en sjunkande inflation, potentiellt lägre räntekostnader och löneökningar att mer pengar i plånboken kan bli en realitet. Det kan i sin tur betyda att konsumtionen vänder upp.

De största positiva bidragsgivarna till relativavkastningen i fonden var bland annat Wallenstam, Balder och hotellfastighetsägaren Pandox – alla med uppgångar över 30 procent under kvartalet. Även Indutrade och investmentbolaget Latour bidrog positivt.

SEB, SCA och Astra Zeneca stod för de största negativa bidragen. SEB och Astra Zeneca har under året haft en fin vinstutveckling, men i en miljö där riskvilligheten ökar, menar förvaltaren att intresset minskar relativt sett för bolag med mer stabil utveckling.

Fondens största nettoköp under perioden skedde i Sobi, Nordnet och Addtech. Alla tre bolagen har fokus på lönsam tillväxt och är nya innehav för fonden. Fondens större försäljningar genomfördes i Indutrade, Astra Zeneca och Volvo.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER