Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Sverige – sjunkande marknadsräntor gav nytt aktiebränsle

AMF Aktiefond Sverige steg med 5,5 procent under årets tredje kvartal, medan fondens jämförelseindex SIXPRX steg med 4,2 procent, inklusive utdelning. Under 2024 har fonden stigit 16,9 procent vilket är 1,7 procentenheter bättre än index.

Perioden började med andra kvartalets bolagsrapporter som överlag var starka. De var något bättre än förväntat från framför allt bank men också verkstadssektorn utmärkte sig positivt. I mitten av juli tappade börsen fart då framför allt amerikanska teknikaktier utvecklades svagt vilket smittade av sig på den svenska börsen.

”Det var ganska dramatiska rörelser där både Nvidia och Tesla tappade stort. Det som först var isolerade aktiefall, utifrån en skepsis över när AI-investeringar betalar sig, spreds snabbt och utvecklades till en global börsoro i början på augusti”, skriver fondens förvaltare Dick Bergqvist.

”Dels handlade det om en utebliven räntesänkning från USA:s centralbank, dels en oväntad snabb ökning av arbetslösheten som fick oron att ta fart vilket påverkade börserna globalt och även Stockholmsbörsen”, fortsätter Bergqvist.

I slutet på augusti var dock nästan hela rörelsen återhämtad med stöd av en ökad förväntan om sjunkande räntor. Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, genomförde också sin första sänkning av räntan sedan inledningen av pandemin, medan svenska Riksbankens räntesänkningar inleddes redan i början på sommaren.

Fokus på makroekonomin dominerar återigen börsagendan men med en ökad oro för bolagens vinstutveckling under 2024 och 2025. Den svaga efterfrågan beror till stor del på att konsumenter på flera marknader nu har använt sina besparingar och fortfarande har en ansträngd ekonomi efter kraftig inflation och ett fortsatt högt ränteläge.

”Den efterfrågan som många börsbolag väntade sig efter semestrarna har till viss del uteblivit. I synnerhet dyra kapitalvaror är en utmaning för hushållen. Personbilstillverkare och deras underleverantörer har det tufft och har tvingats gå ut med vinstvarningar för det tredje kvartalet. Det finns en risk att det spiller över till fler branscher och bolag."

Utöver en väntad inbromsning av bolagsvinsterna väntas USA-valet liksom utvecklingen i Mellanösternkonflikten och kriget i Ukraina påverka börsutvecklingen under den resterande delen av 2024.

Övervikten i Indutrade, Balder och Billerud gynnade fondens relativavkastning, liksom avsaknaden av aktier i kasinobolaget Evolution och undervikten i Atlas Copco. Att fonden inte ägde Telia, samt övervikterna i SEB och SCA, bidrog negativt till relativavkastningen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER