Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Sverige – tufft börskvartal med flera orosmoln

AMF Aktiefond Sverige sjönk med 16,7 procent under årets första kvartal medan fondens jämförelseindex SIXPRX sjönk med 14,0 procent. Fokus under perioden låg främst på kriget i Ukraina, sanktioner mot Ryssland, räntehöjningar och inflation.

Efter en stark avslutning på 2021 inleddes det nya året med fallande börskurser och oro för stigande långräntor och inflation. Sammantaget sjönk Stockholmsbörsen med 14 procent under kvartalet. De svenska småbolagen hade en svagare utveckling än de stora bolagen.

”Vi noterade en kraftig dipp vid krigsutbrottet men efter att Stockholmsbörsen och andra Europabörser bottnat den 8 mars hämtade sig kurserna och stod i slutet av kvartalet högre än innan kriget utbröt”, skriver fondförvaltaren Tomas Risbecker.

Kriget i Ukraina fick både energipriser och räntor att skena. Oljepriset steg med 37 procent och även priset på basmetaller ökade kraftigt. Energi och råvaruaktier hade den starkaste utvecklingen under kvartalet, medan teknologi och finans var de svagaste sektorerna.

Innehaven i Investor, Astra Zeneca och Veoneer bidrog positivt till fondens relativa avkastning, medan innehaven i Medicover, Thule och Sinch bidrog negativt.

De största nettoköpen gjordes i Volvo Cars, Alfa Laval, EQT, Skanska och Volvo. De största nettoförsäljningarna gjordes i Astra Zeneca, Investor, AFRY, Hexagon och Atlas Copco.

”Volvo Cars har vuxit snabbare än sina tyska konkurrenter de senaste fem – tio åren och övergången till batteridrivna elfordon öppnar för att bolaget kan ta ytterligare marknadsandelar”, säger Tomas Risbecker.

Minskningen av innehavet i Astra Zeneca skedde efter att aktien har haft en stark utveckling och stigit med 20 procent under det i övrigt mycket svaga börskvartalet.

”Trots att vi minskat innehavet i Astra Zeneca är bolaget ett fortsatt viktigt och betydande innehav. Vi tror att bolaget kommer att uppvisa en relativt stabil och stark vinsttillväxt, samtidigt som värderingen är attraktiv. De har en stark pipeline av nya läkemedel och begränsade patentutgångar fram till 2030 vilket gör att vi förväntar oss att bolaget ska växa mer än branschens genomsnitt de kommande åren”, skriver Tomas Risbecker.

Kriget och pandemins efterdyningar har medfört olika typer av risker, där framför allt konflikten i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland kan få genomgripande ekonomiska följder som Tomas Risbecker menar inte ska underskattas.

”Oavsett hur kriget utvecklas kommer relationerna med Ryssland inte att kunna repareras inom överskådlig tid. Många länder ser nu över sin förmåga att hantera den nya situationen där de etablerade försörjningskedjorna inte längre är tillförlitliga. Den mest påtagliga utmaningen för Europa är nu att göra sig oberoende av ryska energileveranser”, fortsätter Tomas Risbecker.

För svensk del konstaterar fondens förvaltare att ekonomin är i gott skick och att den visade sig motståndskraftig under pandemin, men att inflationen har accelererat som direkt följd av kriget och riskerar att urgröpa hushållens köpkraft och företagens lönsamhet. En stramare penningpolitik i kombination med en svagare börs skulle också slå negativt mot konsumenten via den så kallade förmögenhetseffekten.

”Det totala stämningsläget är dock fortsatt gott och andra sektorer kan kompensera för hushållens svagare ekonomi. Industrin har ett högt kapacitetsutnyttjande och god lönsamhet och därtill en stram lagersituation. Frågan om komponentbrist har återigen blivit högaktuell, men hur stort problemet är beror på vilken bransch som berörs. Erfarenheten från pandemin är att de tillverkande bolagen överraskade med att relativt snabbt hitta nya försörjningskanaler för att säkerställa tillgången till insatsvaror”, avslutar Tomas Risbecker.

Vid kvartalets slut var fonden överviktad i finans och hälsovård, samt underviktad i teleoperatörer och energi. Största innehav var Investor, Volvo, Atlas Copco, SEB och Hexagon.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER