”Vi såg en regulatorisk åtstramning mot de kinesiska techbolagen och sedan kom nyheten om konkurshotet mot den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande vilket skapade oro på världens finansmarknader. Dessutom har det funnits en allmän oro för en avtagande tillväxt i Kina”, skriver förvaltaren.
Björn Lind nämner även att stigande långräntor i USA och andra delar av världen, liksom mer höklika signaler från centralbankerna, hade en dämpande inverkan på börskurserna. Det går heller inte att blåsa faran över när det gäller coronaviruset.
”Många bolag har också haft fortsatt stora problem med flaskhalsar i leverantörskedjan. Det gäller inte bara halvledare utan även andra olika insatsvaror. Stigande inputpriser påverkar såklart marginalerna och vi har sett flera vinstvarningar”, skriver Björn Lind.
Bland fondens svenska innehav bidrog bland annat Sinch, SEB och Indutrade positivt. Negativa bidrag kom bland annat från EQT, Kinnevik och Autoliv. Bland fondens utländska innehav var sällanköpsvaror den sektor som gav det största positiva bidraget men även kommunikation gick bra, liksom dagligvaror. Sämre gick det för finanssektorn, framför allt försäkringssektorn.
Fondens utlandsdel var fortsatt överviktad i kommunikation, med innehav i mediebolag såsom Alphabet och Vivendi, samt i informationsteknologi där fondens stora innehav Microsoft ingår. Fonden var fortsatt underviktad inom hälsovård och basindustri. I fondens sverigedel var den största sektorövervikten informationsteknik, medan fonden var underviktad mot fastigheter.
Världenfonden har en viss exponering mot sektorer som gynnas av återöppningen av samhället, såsom hotellsektorn och kreditkortsföretag.
”I samband med att vaccineringarna kom igång i slutet av 2020 såg vi ett jätterally i vissa så kallade reopeningbolag, med en snabb uppgång på 20–30 procent. Utvecklingen har gradvis ebbat ut, men vi tror att det kan finnas hyfsade förutsättningar för ett nytt uppsving och har fyllt på portföljen selektivt inom exempelvis hotell och detaljhandel”, skriver förvaltaren.
En sektor där Björn Lind tror att det kan finnas ytterligare att hämta är banksektorn. Bankaktier är relativt lågt värderade i dagsläget och skulle gynnas av ett tryck uppåt på långräntorna menar förvaltaren.
”Banker är också överkapitaliserade vilket gör att vi kan få se stigande utdelningar och återköp. Branschen utmanas dock inom område efter område av olika uppstickare, exempelvis inom kapitalförvaltning och betalningssystem”, fortsätter Lind.
När det gäller utsikterna för den närmaste perioden framhåller förvaltaren fortsatt utmanande värderingar och att vi befinner oss i en period av konsolidering.
”Ser vi på marknaden i ett längre perspektiv tror jag på en fortsatt god ekonomisk tillväxt 2022 även om takten inte blir lika hög som under 2021. Då kan vi förvänta oss fortsatta vinstökningar och att aktiemarknaderna ger en positiv avkastning. Men i det kortare perspektivet finns anledning att vara försiktig”, avslutar Björn Lind.