Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Världen – stigande räntor och inflation tyngde marknaden

AMF Aktiefond Världen minskade 12,9 procent under årets andra kvartal, vilket var något sämre än jämförelseindex som sjönk 12,6 procent.

Turbulensen på världens börser höll i sig under årets andra kvartal. Marknaden präglades av en oro för inflationsutvecklingen och marknadsräntorna fortsatte att stiga. Såväl den svenska som de utländska aktiemarknaderna föll under andra kvartalet i absoluta tal. Den svenska aktieportföljen utvecklades sämre än sitt jämförelseindex medan den utländska aktieportföljen utvecklades relativt något bättre.

I fondens utlandsdel uppvisade samtliga sektorer negativ avkastning, inklusive energisektorn. Mindre konjunkturkänsliga branscher klarade sig något bättre. Läkemedelsbolaget Eli Lilly, det franska energibolaget Total och Coca Cola är exempel på innehav som gynnade fonden. Bland negativa bidragsgivare fanns investmentbolaget Berkshire Hathaway som gick mycket starkt under första kvartalet och Googles moderbolag Alphabet.

Stockholmsbörsen sjönk med 15,3 procent under kvartalet med dagligvaror som den starkaste sektorn. Innehaven i Essity, AstraZeneca och Autoliv bidrog positivt till fondens avkastning, medan Balder, Sinch och AddLife gav negativa bidrag.

Ett större nettoköp gjordes i Ericsson, vars aktiekurs haft en svag utveckling trots en stabil underliggande resultatutveckling. Stora nettoköp gjordes även i SCA och Getinge. De största nettoförsäljningarna gjordes i Atlas Copco, Beijer Ref och Investor. Innehavet i Investor minskades då aktien inte får utgöra mer än 10 procent av fondförmögenheten.

Ett nytt innehav som förvaltaren Björn Lind tror på är Thermo Fisher Scientific – en amerikansk leverantör av utrustning till hälso- och sjukvårdssektorn och forskning. Han lyfter också gärna fram Eaton Corporation och Nvent – två välskötta amerikanska industribolag med erbjudanden kopplade till elektrifiering och som bör kunna gynnas av den pågående elektrifieringstrenden.

I Sverigedelen tycker förvaltaren Tomas Risbecker att fritidsproduktsbolaget Thule har bra potential att växa framöver. Aktiekursen har mer än halverats sedan årsskiftet. Samtidigt har bolaget lyckats göra prishöjningar motsvarande bolagets kostnadsökningar utan påverkan på försäljningen. De har också presenterat nya ambitiösa tillväxtmål – intäkterna ska fördubblas till 2030 jämfört med 2021 – och har nya produktkategorier som kan bli tillväxtmotorer framöver.

När det gäller utsikterna är osäkerheten fortsatt hög, framför allt när det gäller inflationen och i vilken utsträckning centralbankernas åtgärder sätter käppar i hjulet för konjunkturen. Björn Lind tror därför på en fortsatt volatil börs.

”Energipriserna och de ryska gasleveranserna till Europa är något att hålla ögonen på. Men det finns också positiva signaler i omvärlden. Flaskhalsarna i företagens logistikkedjor bör kunna lösas successivt och i USA arbetar demokraterna för att stimulera ekonomin. Värderingarna har kommit ned ganska rejält och så småningom, när inflationen mattats av och räntorna når toppen, bör intressanta köplägen uppstå”, säger Lind.

Fonden var vid halvårsskiftet förhållandevis neutralt positionerad i Europa och USA. I Asien och tillväxtmarknader, som Latinamerika och Östeuropa, hade fonden en undervikt.

Ur ett branschperspektiv är fonden balanserad med ökad tyngdpunkt i defensiva bolag, men med tydliga positioner i informationsteknologi och verkstadsbolag. Fonden har en undervikt i banksektorn. Fondens Sverigedel är överviktad i finans och hälsovård, och underviktad i teleoperatörer och energi.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER