Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Världen – upp 5 procent delvis med stöd från innehav i förnybar energi

AMF Aktiefond Världen avkastade 5,2 procent under fjärde kvartalet, vilket var marginellt sämre än jämförelseindex som steg 5,3 procent. Såväl den europeiska som den svenska aktieportföljen bidrog positivt under kvartalet, liksom innehaven i industribolag i Asien.

Aktiemarknaderna fick främst stöd av att flera vaccin mot corona presenterades och godkändes under kvartalet. Den kraftiga virusspridningen påverkade däremot inte marknaden nämnvärt.

”Det amerikanska presidentvalet som varit en osäkerhetsfaktor kunde läggas till handlingarna vilket marknaden också uppskattade. Med Joe Biden i Vita Huset blir politiken mer förutsägbar och tongångarna mot Kina väntas bli mildare”, säger fondens förvaltare Björn Lind.

De positiva bidragen kom till stor del från industriföretag i Asien, exempelvis den koreanska tillverkaren av datorminnen SK Hynix, bolaget Murata inom industriautomatisering, samt LG Chem som är en ledande leverantör av bilbatterier till bland annat Tesla och Volvo.

Bland de negativa bidragen fanns P&G, Prologics och Nestlé, samt det kinesiska e-handelsbolaget Alibaba. De kinesiska myndigheterna har börjat driva en hårdare linje mot monopolistiska tendenser och inledde i december en utredning mot bolaget vilket fick aktiekursen att falla.

Bolag inom förnybar energi gick fortsatt starkt, däribland danska Orsted som har en stark, global marknadsposition inom havsbaserad vindkraft – ett område med god tillväxtpotential.

Även bankaktier gick bra. I samband med att vaccinnyheterna presenterades återhämtade sig bland annat brittiska Lloyds Banks och amerikanska PNCs aktiekurser från låga nivåer. Fonden har en övervikt inom banksektorn som väntas återhämta sig när räntorna stiger.

Bland de svenska innehaven hade Sinch, Beijer Ref och Recipharm ett starkt kvartal. Sinch ökade efter att den japanska IT-investeraren Softbank gick in som storägare i början av december. Astra Zeneca, Stillfront och Essity hade en svagare kursutveckling under kvartalet.

Fondens övergripande inriktning är oförändrad, men innehaven inom konjunkturkänsliga bolag ökade på bekostnad av mindre konjunkturkänsliga. Fonden har även ökat innehaven i bolag som väntas ha mest att vinna när restriktionerna lättar, såsom turism- och reserelaterade bolag.

”Flera av dessa bolags aktiekurser har lyft från bottennoteringarna och vi kan nämna American Express som ett exempel på detta. En tredjedel av deras verksamhet relaterar till resor och nöjen – en verksamhet som i princip utraderats under pandemin”, säger Björn Lind.

Ett annat bolag där fonden ökade sitt innehav är Indutrade (industribolag)– ett bolag som fokuserar på att skapa långsiktigt hållbar lönsam tillväxt, såväl organiskt som genom förvärv. Indutrade har stark balansräkning och stabila kassaflöden vilket möjliggör fortsatta förvärv.

Fonden ökade även andelen små och medelstora bolag. Positionen i amerikanska Russellsmåbolagsterminer gynnade avkastningen. Björn Lind förklarar att de mindre bolagen har drabbats oproportionerligt hårt under pandemin och bör ha goda utsikter att hämta sig när samhället öppnar igen.

Ur ett sektorperspektiv hade fonden en övervikt inom informationsteknologi, finans och kommunikationstjänster men en försiktigare positionering till energisektorn. I Sverigedelen var fonden samtidigt överviktad inom teknologi och hälsovård och underviktad i energi. Fonden var vid årets slut överviktad i Europa, Asien och i USA. Fonden hade en undervikt i tillväxtmarknader (Latinamerika/Östeuropa) och i Sverige.

Fondens förvaltare tror på en successivt förbättrad konjunktur under 2021 vilket bör leda till stigande företagsvinster och en gynnsam aktiemarknad.

”Det mesta pekar på en återhämtning men utrullningen av vaccinet blir avgörande under första halvåret, att logistiken kring vaccinet fungerar och att det är så effektivt som vi hoppas så att smittspridningen avtar”, avslutar Björn Lind.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER