Centralbankerna har vidtagit åtgärder som tyder på att inflationsmålet står i centrum även om det får påverkan på tillväxten. Amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde styrräntan vid flera tillfällen och svenska Riksbanken höjde med sammantaget 75 punkter samtidigt som man meddelade att innehaven av värdepapper kommer att minskas i snabb takt.
I fondens utlandsdel uppvisade samtliga sektorer negativ avkastning, inklusive energisektorn. Mindre konjunkturkänsliga branscher klarade sig något bättre. Läkemedelsbolaget Eli Lilly, det franska energibolaget Total och Coca Cola är exempel på innehav som gynnade fonden. Bland negativa bidragsgivare fanns investmentbolaget Berkshire Hathaway som gick mycket starkt under första kvartalet och Googles moderbolag Alphabet.
Stockholmsbörsen sjönk med 15,3 procent under kvartalet med dagligvaror som den starkaste sektorn. Innehaven i Essity, AstraZeneca och Autoliv bidrog positivt till fondens avkastning, medan Balder, Sinch och AddLife gav negativa bidrag.
Bland fondens innehav lyfter Björn Lind gärna fram Eaton Corporation och Nvent – två välskötta amerikanska industribolag med erbjudanden kopplade till elektrifiering och som bör kunna gynnas av den pågående elektrifieringstrenden.
”Båda bolagen är relativt konjunkturkänsliga så vi kan behöva ha lite tålamod med aktierna. Men de har potential att utvecklas positivt när konjunkturen stabiliseras och bör kunna gynnas av den pågående trenden mot ökad elektrifiering”, kommenterar förvaltaren Björn Lind.
När det gäller utsikterna är osäkerheten fortsatt hög, framför allt när det gäller inflationen och i vilken utsträckning centralbankernas åtgärder sätter käppar i hjulet för konjunkturen. Björn Lind tror därför på en fortsatt volatil börs.
Mot bakgrund av förväntningarna om en fortsatt turbulent aktiemarknad kommer aktieandelen att bibehållas på en låg nivå. Värderingarna har dock kommit ned rejält och intressanta köplägen kan uppstå på sikt. I ett längre perspektiv bör aktieandelen därför åter kunna höjas successivt.
Fonden är balanserad med ökad tyngdpunkt i defensiva bolag, men med tydliga positioner i informationsteknologi och verkstadsbolag. Fonden har en undervikt i banksektorn. Fondens Sverigedel är överviktad i finans och hälsovård, och underviktad i teleoperatörer och energi.
Övervikten i företags- och bostadsobligationer bibehålls och fonden kommer att ha en kortare duration än jämförelseindex, mot bakgrund av den förväntade inflations- och ränteutvecklingen.