"Bakom nedgången låg en förnyad inflationsoro och mer hökaktiga uttalanden från centralbankerna om att räntorna kommer att behöva bibehållas på en högre nivå under en längre period vilket även fick de långa obligationsräntorna att stiga" säger fondens förvaltare Björn Lind.
Fonden bibehöll en neutral exponering mot aktier under hela perioden. Både den utländska och den svenska aktieportföljen bidrog positivt till den relativa avkastningen. Fonden fick även ett positivt bidrag ifrån räntedelen, dels till följd av högre räntor men framför allt tack vare minskade kreditspreadar för fastighetsobligationer i slutet av kvartalet.
Energisektorn utmärkte sig som den starkaste sektorn och överavkastningen i den utländska aktieportföljen kom bland annat från ConocoPhillips, Schlumberger och TotalEnergies. Värdeaktier hade även de en bättre utveckling än tillväxtaktier – det omvända förhållandet jämfört med första halvåret.
I den svenska aktieportföljen var SEB, Skanska och SCA de största positiva bidragsgivarna, medan Indutrade, HMS och Hexatronic bidrog negativt till relativavkastningen.
Oron kvarstår för att centralbankerna inte får bukt på inflationen och att räntan biter sig fast på en hög nivå.
”De höga långräntorna har en nedkylande effekt på ekonomin men aktiemarknaden ligger som alltid steget före och blickar redan framåt mot 2024 års vinsttillväxt som ser relativt ljus ut. Fonden kommer därför att ligga fortsatt neutralt viktad mot aktier med en andel på 60 procent”, säger Björn Lind.
Den amerikanska tioårsräntan har stigit och ligger på en historiskt hög nivå, liksom den tyska och den japanska. Givet det höga ränteläget och att Riksbanken börjar nå toppen av sin räntehöjningsbana har fonden tagit en lite längre duration under kvartalet – en position som kan förlängas ytterligare på tydligare tecken om att räntorna har nått sin topp.