Bildkälla: Stockfoto

AMF Balansfond – fortsatt negativ utveckling under det tredje kvartalet trots tillfällig uppgång under sommaren

AMF Balansfond sjönk med 2,2 procent under årets tredje kvartal, medan fondens jämförelseindex backade med 2,0 procent. Den svenska portföljen bidrog positivt till den relativa avkastningen, liksom allokeringen där andelen aktier varit lägre än jämförelseindex.

Pessimismen på världens aktiemarknader höll i sig under det tredje kvartalet. Marknaderna var fortsatt påverkade av kriget i Ukraina, den höga inflationstakten och centralbankernas räntehöjningar. Såväl den svenska som de utländska aktiemarknaderna föll kraftigt under kvartalet efter en tillfällig uppgång under sommaren.

Vid centralbanksmötet i Jackson Hole i augusti betonade den amerikanska centralbanken att räntan behöver höjas rejält för att få ned inflationen, även om det leder till recession. Uttalandet smittade av sig på många marknader, inklusive den svenska, vilket fick räntorna att stiga. I september kom även Riksbanken med en historiskt hög räntehöjning på 1 procentenhet – mer än vad de flesta analytiker förväntat sig.

I fondens utlandsdel uppvisade samtliga sektorer utom energisektorn negativ avkastning. Innehaven i Eaton, Cardinal Health och investmentbolaget Berkshire Hathaway gav ett visst positivt bidrag till relativavkastningen, medan Coca Cola och McDonalds bidrog något negativt.

På Stockholmsbörsen klarade sig energisektorn fortsatt bra och även verkstadssektorn nådde positiv avkastning, medan teleoperatörer och konsumentvaror hade den svagaste utvecklingen. Innehaven i SEB, Billerud och Nibe bidrog positivt till fondens relativa avkastning, medan innehaven i HMS Networks, Essity och teknikbolaget Sinch gav negativa bidrag.

Förvaltaren gjorde inga större strukturella förändringar i portföljen under kvartalet, men givet osäkerheten på marknaden har diversifieringen ökats något och aktieandelen i fonden reducerades ytterligare ned till 53,5 procent. Exponeringen mot Europa minskades till förmån för USA, vars ekonomi ser starkare ut än den europeiska.

”USA är mer självförsörjande inom energi och den amerikanska centralbanken har kommit längre i sin räntehöjningscykel än ECB. Att många investerare har sökt sig bort från Europa, mot säkrare tillgångar i USA, avspeglas i den starka dollarkursen”, säger fondens förvaltare Björn Lind.

Björn Lind nämner ett par innehav som trots en osäker marknad bör ha potential att utvecklas väl sett till mer långsiktiga trender såsom elektrifiering och digitalisering. Eaton Corporation och nVent är två bolag med erbjudanden kopplat till elektrifiering. Microsoft är ett annat bolag som bör gynnas när fler bolag fortsätter att använda sig mer av molntjänster. Microsoft har även en stark plattform inom växande områden, såsom datasäkerhet och spel.

I räntedelen har förvaltningen varit försiktig till nyinvesteringar under kvartalet och avstod ifrån att förlänga en del förfall. Dock gjordes två investeringar i gröna obligationer: den ena från SBAB där kapitalet används för finansiering av bostäder som uppfyller vissa energi- eller miljökriterier. Den andra obligationen emitterades av Boliden och syftar till att finansiera bolagets satsningar på att öka zinkproduktion med lågt klimatavtryck.

Vad gäller utsikterna är osäkerheten fortsatt stor, dels vad gäller kriget i Ukraina, dels kopplat till inflationen, centralbankernas agerande och räntehöjningarnas påverkan på konjunkturen.

”Ingen talar längre om ifall vi är på väg in i en lågkonjunktur, utan om hur djup den kommer att bli. Jag tror också att vi får leva med hög inflation och höga räntor ett tag till och att vi ännu inte har sett det värsta när det kommer till vinstrevideringar”, säger Björn Lind.

Aktieandelen bibehålls på en låg nivå även om förvaltaren känner sig lite mer optimistisk än vid halvårsskiftet. Värderingarna har kommit ner ytterligare och centralbankerna har nu kommit längre i sina räntehöjningscykler för att stävja inflationen. I ett lite längre perspektiv bör köplägen kunna uppstå och aktieandelen åter kunna höjas successivt.

I portföljens aktiedel är fonden överviktad i USA och underviktad i Europa, inklusive Sverige.
Ur ett branschperspektiv är fonden balanserad med ökad tyngdpunkt i defensiva bolag, men med tydliga positioner i informationsteknologi och verkstadsbolag. Fonden har en undervikt i banksektorn. Fondens Sverigedel är överviktad i informationsteknologi, finans och hälsovård, och underviktad i teleoperatörer och dagligvaror.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER