Bildkälla: Stockfoto

AMF Balansfond – IT-aktier fortsatt draglok på aktiemarknaden

AMF Balansfond steg med 2,1 procent under årets andra kvartal, i likhet med fondens jämförelseindex.

Efter ett mycket starkt första kvartal fortsatte uppgången på aktiemarknaderna under årets andra kvartal. Ränteutvecklingen präglades av volatilitet under det första halvåret. Efter en initial uppgång, till följd av osäkerhet kring inflationsutvecklingen, vände trenden nedåt under andra kvartalet.

”På aktiemarknaderna utvecklades informationsteknologi mycket starkt med en uppgång på cirka 9 procent. Det ledande bolaget Nvidia kom med en mycket stark kvartalsrapport”, säger fondens förvaltare Thomas Nordahl.

Framför allt gick stora teknologibolag väldigt bra, såsom Nvidia, Apple och TSMC.

Sällanköpsvaror hade en svag utveckling med en nedgång på cirka 5 procent.

Både globala aktiemarknader och den svenska marknaden var upp med cirka 2 procent under kvartalet. Fonden har haft en övervikt i aktier gentemot räntebärande tillgångar.

Bland aktier var fondens främsta bidragsgivare SEB, Investor, Avanza, Alphabet, Nvidia och Astra Zeneca. Bland de större negativa bidragen återfinns Volvo samt avsaknaden av aktier i ABB.

I fondens räntedel var avkastningen positiv i såväl absoluta som relativa termer. Fonden har en övervikt i företagsobligationer och kreditspreadarna minskade markant, särskilt för fastighetsobligationer, vilket gav det största bidraget till avkastningen.

Vad gäller utsikterna ser fondens förvaltare en fortsatt volatil utveckling för den svenska aktiemarknaden, där ränteutvecklingen avgör riskaptiten för börsen. Räntekänsliga bolag inom fastighets- och byggsektorn, liksom tillväxtbolag, har återhämtat sig och sjunkande räntor bör på sikt kunna bädda för en fortsatt positiv kursutveckling.

När det gäller de globala börserna ligger fokus på konjunkturen och bolagens vinster, men även på makrofaktorer såsom inflations- och ränteutvecklingen.

”Aktiemarknaden har utvecklats förhållandevis starkt trots flera oroshärdar globalt, som krig i både Ukraina och Gaza och geopolitisk spänning mellan USA och Kina. Hur den geopolitiska oron utvecklar sig är svårt att bedöma men ett ökat tonläge från USA mot Kina kan förväntas”, avslutar Thomas Nordahl.

De största innehaven vid halvårsskiftet var Investor, Volvo, SEB och Atlas Copco.

I fondens räntedel bibehålls övervikten i företags- och bostadsobligationer, liksom en något längre duration mot bakgrund av osäkerheterna i marknaden och eventuellt fallande marknadsräntor.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER