Bildkälla: Stockfoto

AMF Balansfond – starkt avslut på ett volatilt kvartal

AMF Balansfond steg med 8,3 procent under årets sista kvartal, medan avkastningen för fondens jämförelseindex var 8,1 procent. Kvartalet var volatilt och fondens marknader var som mest ned cirka 2,3 procent i oktober för att sedan stänga kvartalet med en uppgång.  
 
Inflationen sjönk på bred front under årets sista månader och centralbankerna, inklusive Riksbanken, valde att inte ändra styrräntorna.  
 
”Det var främst den stora räntenedgången som inleddes i slutet av oktober som låg bakom att börserna gick så starkt. På de fallande amerikanska räntorna stärktes även den svenska kronan rejält med cirka 8 procent mot den amerikanska dollarn”, säger fondens förvaltare Thomas Nordahl.  
 
Den svenska aktiemarknaden gick mycket starkt med en uppgång på 13,9 procent under kvartalet medan globala aktier steg med 3,0 procent. Räntemarknaden gick upp med 4,8 procent. Fonden hade en neutral positionering i allokeringen räntebärande och aktier. Även inom tillgångsslaget aktier var allokeringen relativt neutral mellan svenska och utländska aktier. 
 
Många svenska fastighetsbolag gick starkt under kvartalet till följd av fallande räntor. Främsta bidragsgivare bland fondens svenska innehav var aktieinnehav som Wallenstam (+50 procent) och Balder (+45 procent). Utanför fastighetssektorn utmärkte sig innehavet i Indutrade (+29 procent) som stor bidragsgivare. 
 
Negativa bidragsgivare var SEB (+6 procent under kvartalet), SCA (+1%) och Astra Zeneca (–9 procent).  
 
Sammantaget var fastigheter den bästa sektorn med en uppgång på 29 procent medan energisektorn gick svagast med en nedgång på 9 procent till följd av att oljepriset sjönk med 19 procent.
 
I fondens räntedel gynnades avkastningen av de fallande marknadsräntorna, liksom av en övervikt i företagsobligationer och bostadsobligationer, vilka båda ökade i värde. Kreditspreadarna på fastighetsobligationer minskade särskilt, drivna av förväntningar om lägre räntor. 
 
”Inför 2024 ligger fokus på den globala konjunkturen där en avmattning i tillväxten väntas. Ränteutvecklingen kommer också att stå i centrum. Marknaden rörde sig snabbt i slutet av året och prisade in flera räntesänkningar från den amerikanska centralbanken under 2024”, säger Thomas Nordahl.
 
Den förväntade vinsttillväxten för amerikanska aktier för 2024 är cirka 12 procent och för regionen Asien Stilla havet 15 procent enligt analytikerna. Vinsttillväxten för svenska och europeiska aktier förväntas bli 8 respektive 6 procent.

De största innehaven vid utgången av perioden var Investor (4,1 procents portföljvikt), Volvo (3,9 procent), SEB (3,3 procent), Atlas Copco (2,8 procent) och Epiroc (1,7 procent). Fondens räntedel är positionerad med en något längre löptid och en övervikt i företagsobligationer. 
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER