Bildkälla: Stockfoto

AMF Företagsobligationsfond – försiktig hållning till fastighetsobligationer

AMF Företagsobligationsfond ökade med 0,5 procent under det första kvartalet, vilket kan jämföras med 0 procent för fondens jämförelseindex. Marknaden präglades av en fortsatt hög efterfrågan på risktillgångar. Fondens duration var kortare än index under hela kvartalet.
I och med att vaccinationerna kom igång under det första kvartalet ökade marknadens förhoppningar om en återgång till det normala och därmed en återhämtning av konjunkturen.

Fondens förvaltare Johan Moeschlin berättar att makroekonomiska data stärktes överlag men att inflationen var lägre än väntat. Stigande inflation ligger i korten men centralbankerna har signalerat att de korta styrräntorna förblir låga under lång tid.

”I Sverige har Riksbanken klargjort att styrräntan kommer att hållas låg under lång tid framöver och vissa har till och med signalerat att en negativ ränta är ett möjligt verktyg om läget förvärras – en möjlighet som tidigare varit mer eller mindre avskriven”, säger Johan Moeschlin.

Riksbanken var fortsatt aktiv som köpare trots historiskt låga spreadar. Riksbankens närvaro som köpare har ett signalvärde och utgör en trygghet för marknaden i perioder av oro.

Efterfrågan på företagsobligationer ökade, vilket gynnade fondens utveckling. Trenden mattades dock av något under mars. Spreadarna minskade under januari–februari för att sedan plana ut.

Fastighetsbolagen var väldigt aktiva med emissioner i slutet av 2020 och i slutet av första kvartalet gick fastighetsobligationer något sämre då marknaden tycks ha blivit mättad.

Fonden ökade innehaven i konsumentkreditbolag såsom Bluestep då spreadarna inte minskade lika snabbt i den sektorn. Fonden har även under perioden valt att investera i fastighetsbolag med ett gediget hållbarhetsarbete, såsom Willhem och Fabege. Fonden har också investerat i isländska banker, samt i obligationer med längre löptid för att ta del av högre avkastningspremier. Förvaltaren minskade innehaven i Volvo och Scania.

Johan Moeschlin ser framför sig en fortsatt hög efterfrågan på företagsobligationer och att de även vid stigande räntor ger spararna bra kompensation, då spreadarna kommer att ligga kvar på en låg nivå när konjunkturen stärks. Fonden kommer dock att ha en avvaktande inställning till fastighetsbolag som gått väldigt starkt och varit aktiva med emitteringar till nu.

”Framför allt kommer vi att vara försiktiga till fastighetsbolag som äger kontorslokaler i centrala lägen då framtidens bemanningsbehov är osäkert och distansarbetet ser ut att fortsätta. På sådana fastigheter kan det snarare finnas utrymme för prisnedgångar”, kommenterar Johan Moeschlin avslutningsvis.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER