Bildkälla: Stockfoto

AMF Räntefond Lång – ett kvartal med stigande långräntor

Räntefond Lång sjönk med 0,6 procent under årets första kvartal, vilket kan jämföras med fondens jämförelseindex som sjönk med 0,8 procent. Marknaden präglades av betydligt högre långräntor och en fortsatt hög efterfrågan på risktillgångar.

Fondens förvaltare Johan Moeschlin berättar att de högre långräntorna framför allt märktes i USA och utlandet, där bättre makroekonomiskdata presenterats och där man kommit längre i vaccinationsprocessen.

”Marknaden förväntar sig att ekonomierna ska kunna öppna upp ganska snart. Man förväntar sig också att stimulanserna leder till högre inflation så småningom. Men eftersom centralbankerna har signalerat att de korta styrräntorna kommer att vara låga under lång tid, så stiger långräntorna i stället”, förklarar Johan Moeschlin.

I Europa där vaccineringarna inte hunnit lika långt har marknaden varit mer avvaktande och ränteuppgången var inte fullt lika kraftig som i USA. Europeiska centralbanker köper också mer obligationer sett till marknadens storlek än USA:s centralbank.

Svensk makroekonomisk data stärktes överlag under kvartalet men inflationen var lägre än väntat. Förutom att vaccineringarna går långsammare i Europa är stimulanserna här inte lika omfattande som i USA.

”Riksbanken har också klargjort att räntan kommer att hållas låg under lång tid framöver och vissa har till och med signalerat att en negativ ränta är ett möjligt verktyg om läget förvärras – en möjlighet som tidigare varit mer eller mindre avskriven”, säger Johan Moeschlin.

Efterfrågan på företagsobligationer ökade och räntefonderna noterade ett utflöde under perioden men trenden mattades av något under mars. Spreadarna minskade under januari–februari för att därefter plana ut.

Fastighetsbolagen var väldigt aktiva med emissioner i slutet av 2020 och i slutet av första kvartalet gick fastighetsobligationer något sämre då marknaden tycks ha blivit mättad.

Fondens duration var kortare än index under hela kvartalet och fonden har haft en fortsatt övervikt i företagsobligationer men med en något avvaktande inställning.

”Jag har inte utökat allokeringen i företagsobligationer då spreadarna befinner sig på rekordlåga nivåer, jag väljer att invänta ett bättre läge. Jag har istället ökat innehaven i konsumentkreditbolag såsom Bluestep då spreadarna inte minskade lika snabbt i den sektorn.”, säger Johan Moeschlin.

Fonden har även förlängt löptiden i Volkswagen Financial Services och investerat i obligationer utgivna av isländska banker.

”Avgörande för utvecklingen framåt blir hur snabbt Europa lyckas genomföra vaccinationerna, samt inflationsutvecklingen och dess inverkan på långräntorna. Då centralbankerna inte lär agera är det mest sannolika scenariot att de europeiska långräntorna kommer ikapp de amerikanska,” avslutar Johan Moeschlin.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER