Bildkälla: Stockfoto

AMF Räntefond Lång – fortsatt positionerad för stigande räntor

Fonden AMF Räntefond Lång minskade 3,1 procent under årets andra kvartal, vilket kan jämföras med jämförelseindex som minskade 3,0 procent. Inflationen och stigande räntor var i fokus och fonden drog ner durationen ytterligare under perioden.

Inflationen fortsatte att överraska och spreds genom ekonomin. Inledningsvis var det pandemin, med effekter i form av flaskhalsar i leveranskedjorna, distributionsproblem och stigande priser på råvaror, som låg bakom prisökningarna.

”Nu har vi sett att inflationen har spridit sig även till livsmedel och andra typer av varor – en utveckling som förstärktes efter den ryska invasionen av Ukraina. Ränteuppgången, som märktes först i USA och Storbritannien, har spridits vidare till Europa och även Sverige”, säger fondens förvaltare Johan Moeschlin.

Som svar på utvecklingen har världens centralbanker börjat sätta in motåtgärder. Sedan mars har den amerikanska centralbanken Fed höjt styrräntan vid ett flertal tillfällen och meddelat att ytterligare höjningar är att vänta, även om man riskerar att påverka konjunkturen.

Även Riksbanken har blivit mer reaktiva och höjde styrräntan med 25 respektive 50 punkter vid sina sammanträden i april och juni. Bankens prognos är att styrräntan uppgår till nära två procent i slutet av året och att ytterligare en eller två höjningar blir aktuella under 2023. Riksbanken kommunicerade också att de ska minska sina innehav av värdepapper i snabb takt.

”Riksbanken har gjort en rejäl omsvängning från sin tidigare uppfattning att inflationen är övergående. Nu säger de att inflationen är bred och att den riskerar att bli långvarig med påverkan på pris- och lönebildningen. Den risken vill man nu stävja”, menar förvaltaren.

Fondens avkastning var negativ till följd av stigande marknadsräntor i alla löptider. Övervikten i företagsobligationer påverkade också avkastningen negativt till följd av vidgade kreditspreadar.

”Traditionellt sett brukar ränteuppgångar vara positivt för företagsobligationer, men nu har situationen varit den omvända. Utvecklingen för företagsobligationer har rört sig i linje med börsen som fallit under kvartalet”, förklarar Moeschlin.

Förvaltaren gjorde inga nyinvesteringar i företagsobligationer under perioden men lät befintliga innehav bli kortare i löptid. Övervikten i företags- och bostadsobligationer bibehålls dock, liksom den försiktiga inställningen till fastighetsobligationer då fastighetsbolagen är beroende av billig upplåning och har drabbats av dyrare finansiering under våren.

”Spreadarna har nått historiskt höga nivåer och övervikten i företagsobligationer kommer att kunna leda till en god relativavkastning under placeringshorisonten som är ett par år. Faktum är att vi ser en avkastningspotential i fonden som är bättre än på länge”, säger Johan Moeschlin.

Portföljen har haft en kortare duration än sitt jämförelseindex sedan årsskiftet vilket har bidragit positivt till avkastningen. Förvaltaren tror att inflationen kan bli mer långvarig än vad Riksbanken prognosticerat och bibehåller därför den korta durationen.

”Osäkerheten är stor och vi har sett i sentimentsundersökningar att inflationsförväntningarna har ökat. Det finns en oro för att inflationen ska spridas ytterligare och skapa högre löneförväntningar. Hur det går lär vi dock inte se förrän i början av nästa år då många avtal löper ut och ska förhandlas om”, avslutar förvaltaren.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER