Centralbankerna tydliggjorde att inflationsuppgången, som fått framför allt de långa räntorna att stiga under första kvartalet, är tillfällig och att de inte har för avsikt att höja styrräntorna.
”Marknaderna var initialt inte lika övertygade om att inflationen var övergående, men tycktes under andra kvartalet ta fasta på centralbankernas försäkringar om att de inte avsåg höja räntorna på grund av en kortsiktig inflationsuppgång. Det fick såväl de långa som korta räntorna att falla tillbaka under kvartalet, om än inte till samma låga nivåer som tidigare”, säger Johan Moeschlin.
USA utmärkte sig under våren genom mycket omfattande finanspolitiska stimulanser vilket bidrog till ökade inflationsförväntningar. Den amerikanska centralbanken, Fed, indikerade i slutet av perioden att en första räntehöjning kan komma tidigare än väntat, något som dock inte skedde i Europa eller i Sverige.
”I Sverige har Riksbanken klargjort att de penningpolitiska stimulanserna fortsätter och att styrräntan kommer att hållas låg ända till 2024”, säger Johan Moeschlin.
Den svenska kronan var fortsatt stark till följd av Sveriges relativt sett begränsade nedstängning av samhället och en låg riskaversion. Inflationen i Europa och Sverige var fortsatt relativt låg.
Efterfrågan på företagsobligationer var fortsatt relativt god under andra kvartalet och Riksbanken fortsatte med sina stödköp. Många företag fortsatte att emittera obligationer till attraktiva nivåer. Spreadarna var oförändrade till något minskande under perioden. Fonden hade en kortare duration än jämförelseindex och fonden har bibehållit en övervikt i företagsobligationer.
Fonden har under andra kvartalet investerat i en grön obligation från Bonnier Fastigheter till en attraktiv nivå. Förvaltaren minskade innehaven i Volvo och Scania.
Johan Moeschlin bedömer att den expansiva penningpolitiken håller i sig och att ränteläget, för såväl korta som långa räntor, kommer att vara fortsatt lågt under lång tid framöver. Ränteläget i kombination med stimulansåtgärder har bidragit till en ökad aptit på tillgångar med högre risk och avkastningspotential.
Framför allt tillverkningsindustrin återhämtade sig väldigt snabbt i både Sverige och Europa och i USA, medan tjänstesektorerna fortsatte att präglas av restriktioner och hade en långsammare återhämtning. I slutet av andra kvartalet såg vi en ökad oro för de nya varianterna av coronaviruset och för i vilken utsträckning de kan påverka takten i lättnaderna av restriktionerna.
”De nya virusvarianter som uppstått under våren är en nytillkommen risk och det är svårt att ha någon uppfattning om vaccinationerna visar sig effektiva mot dessa eller ej”, säger Johan Moeschlin.
Fonden kommer att ha en fortsatt övervikt i kreditobligationer och givet förvaltarens förväntningar om fortsatt låga räntenivåer hade fonden vid halvårsskiftet en längre duration än jämförelseindex.
”Liksom centralbankerna tror jag att inflationen är övergående och att räntorna kommer att kunna sjunka något framöver och då är det bra att ligga lite längre i duration”, avslutar Johan Moeschlin.